klímaváltozás

05.
08.
12:11

Veszélyes szúnyogok és kullancsok terjednek Magyarországon

Hazánkban is felbukkant a krími-kongói vérzéses lázat okozó kullancs, mellettük pedig megjelentek a veszélyes fertőzéseket terjesztő csípőszúnyogok is.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
07.
10:16

A klímaváltozás extrém viharokat okoz Magyarországon

A helyzet fokozódó stádiumban van, és az extrém szélsebességű viharok növekvő viharkárokat is előidéznek - írta egy meteorológus a klímaváltozás témájával kiemelten foglalkozó a Másfélfok portálon megjelent cikkben.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
27.
07:08

Úgy veszik az uránt, mintha nem lett volna Fukusima

Az uránbányászati cégek úgy vásárolják a nehézfémet, mint még soha, ami annak a jele, hogy a nukleáris üzemanyag piaca egy évtizedes szünet után kezd felforrósodni. Sok szempontból leáldozott az atomerőműveknek az elmúlt időszakban, de a piacon azt várják, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem visszahozza a nukleáris energiát a versenybe.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
23.
18:47

Joe Biden kipusztítaná a klímaváltozást

Az Egyesült Államok együttműködik más országokkal az éghajlatváltozással kapcsolatos innovációk területén. Az aktuális konferencián az USA elnöke ipari kérdésekről tartott egyeztetést több más ország vezetőjével.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
22.
15:40

Biden eltüntette Trump örökségét és Obamára is rávert

A Biden-adminisztráció csütörtökön ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 50-52 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az Egyesült Államokban. Washington reméli, hogy a Barack Obama-féle vezetés által tettnél nagyobb visszavágással a többi nagy kibocsátó országot is arra ösztönzi, hogy növeljék az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos ambícióikat.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
21.
20:02

Rossz hír jött a magyar gyümölcsösökből

Az idei baracktermés háromnegyedét elvitte a fagy néhány hét alatt. A gyümölcsárak emelkedése több mint háromszorosa az inflációnak a KSH szerint. Újfajta gyümölcsfákat telepítene az agrárgazdasági kamara.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
21.
14:04

Mindenki rábólintott az uniós klímatervre

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy törvénybe foglalják a blokk azon célkitűzését, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
16:05

Ha így jövünk ki a válságból, annak katasztrófa lesz a vége

A globális szén-dioxid kibocsátás idén 5 százalékkal emelkedhet, ami arra utal, hogy a koronavírus járványt követő gazdasági fellendülés nem tűnik fenntarthatónak - figyelmeztetett friss jelentésében a Nemzetközi Energetikai Ügynökség.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
04.
16.
16:11

Meglepő megoldása lehet a globális felmelegedésnek

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
14.
10:05

Nagyon aggódik a klímaváltozás miatt az MNB

Az MNB online zöld konferenciát rendez 2021. április 21-én. A rendezvényen az előadások és beszélgetések központjában a jegybank új, pénzügyi intézményeknek szóló Zöld Ajánlása áll.

Szerző(k): Herman Bernadett