kutat

06.
12.
18:28

Különös dolgok derültek ki a magyarokról egy új kutatásból

A felnőtt magyarok alig több mint tizede gondol pozitívan arra, hogyha valamilyen jelentősebb változás történik az életében, ötödük inkább tart tőle. Csaknem minden második magyar pedig mindent megtesz a céljai elérése érdekében - derül ki az OTP Bank megrendelésére készült új kutatásból amely a kitartásra ható tényezőket, a változásokhoz való hozzáállást, a magyarok elszántságát, elköteleződését vizsgálta.

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
12.
08:07

Elutasítja az Orbán-kormány új pénzosztását a magyarok többsége

Csak a fiatalok, a középfokú végzettséggel bírók és a falusiak szűk többsége támogatja az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett új, családosoknak járó támogatást, az szja-visszatérítést. A magyar választókorú lakosság 52 százaléka valamilyen megfontolásból, de ellenzi a javaslatot - derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
11.
12:43

Egy újabb kormányzati lépés, amit még a fideszesek többsége sem helyesel

Tízből hatan - és legkevésbé a fideszes szavazók - hallottak arról, hogy az utóbbi másfél évben a kormány úgynevezett közalapítványokat hozott létre és állami vagyont szervez ki ezekbe, de a megkérdezettek háromnegyede inkább nem ért egyet azzal, hogy ezekbe a közalapítványokba az állam eddig ezermilliárdos nagyságrendben szervezett ki vagyont - derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, a Népszava által megrendelt közvéleménykutatásából. A Fidesz-szavazók többsége sem helyesli a lépést.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
09.
09:30

Fontos szervezet tagja lesz Magyarország

Magyarország belép az éghajlat- és légkörkutatás legfontosabb európai kutatási szervezetébe, az Integrált Szénmegfigyelő Rendszerbe (ICOS) - adta hírül a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI).

Szerző(k): Domokos László
06.
07.
19:12

Ott van az ételekben, a levegőben és a vízben - és mennyire veszélyes?

A mikroműanyagokat egyre több eldugott természeti helyen találják meg a tudósok, de benne van bizonyos ételekben, a levegőben és a vízben is. Az még nem teljesen világos, hogy veszélyesek-e, és ha igen, akkor mennyire az emberi szervezetre.

Szerző(k): Csernátony Csaba
06.
06.
16:39

Kormányba kerülhet a cseh "kutyapárt"

Négy hónappal az október 8-9-re kiírt képviselőházi választás előtt a "kalózok és a polgármesterek" - azaz a liberális, korrupcióellenes Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja - választási koalíciója a legnépszerűbb Csehországban - írja az MTI tudósítója.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
06.
13:27

216 napig volt koronavírusos egy nő, 30 Covid-mutációt azonosítottak nála

Egy 36 éves, előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedő nő 216 napig volt koronavírus-fertőzött. A Dél-Afrikában élő beteg szervezetében a vírus több mint 30 mutációját találták meg. Utóbbiak közül néhány már ismert vírusváltozat volt, de több újat is találtak nála, amelyek nagy részénél a tüskefehérje mutálódott. Nem tudni, hogy más elkapta tőle ezeket, vagy sem, de szakértők szerint ez aggasztó fejlemény.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
06.
08:07

Így híztunk a járvány alatt, vallottak a magyarok

Úgy tűnik, nemcsak városi legenda, hogy meghíztunk a járvány hónapjai alatt, a magyarok több mint fele, 56 százaléka tényleg felszedett valamennyit az elmúlt évben. A 6 kilót is meghaladó pluszsúly főleg a férfiakra jellemző, a súlyukat megőrzők pedig legnagyobb arányban a 60 éven felüli korosztályból kerültek ki. Fogyásról inkább a 18-39 év közöttiek, a diplomások és a budapestiek számoltak be az átlagnál nagyobb arányban - derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felméréséből.

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
04.
23:15

Új vakcina kifejlesztésén dolgozik Karikó Katalin társaival

Karikó Katalin látható a Wired magazin brit kiadásának címlapján, a lap cikkében méltatja a magyar származású kutató munkásságát, és az általa kifejlesztett technológia új távlatairól is ír - hívja fel a figyelmet a magyar Forbes. A tudós és munkatársai az mRNS-alapú Covid-oltás után az influenza elleni védőoltás kifejlesztésén dolgoznak.

Szerző(k): Domokos Erika
06.
04.
14:23

Fiataloknál vizsgálják a szívizomgyulladás és az oltások kapcsolatát

Az egészségügyi hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájának második adagja után a tizenéveseknél és fiatal felnőtteknél is előfordulhat-e ritka mellékhatásként szívgyulladás, amely számos fertőzéssel együtt járhat.

Szerző(k): Szabó Dániel