kutat��

10.
24.
09:20

Tudományosan is alátámasztották, hogy a Covid-szkeptikusok kegyetlenül kiszúrtak magukkal

A Cambridge Egyetem megvizsgálta, hogy a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben való hit befolyásolja-e a megbetegedés esélyét. Az is kiderült, hogy a járványtagadók, milyen társadalmi következményekkel nézhetnek szembe.

Szerző(k): Szász Péter
10.
23.
20:27

Kutatás: nem érdemes a természetes védettségben bízni a Covidon átesetteknek

A SARS-CoV-2 vírussal fertőzött emberek legjobb esetben is egy-két éven belül újra megfertőződhetnek, hacsak nem tesznek óvintézkedéseket, például nem oltatják be magukat és nem viselnek maszkot - derül ki a Covid-19 és más koronavírusok közötti genetikai kapcsolatokon alapuló modellezés előrejelzéből. Az eredmények arra is figyelmeztetnek, hogy az emberek néhány hónapon belül újra megfertőződhetnek, ha nem kapnak védőoltást.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
23.
17:28

Oltások és vetélés összefüggése: közzétették az adatokat

Gyakran felmerülő aggodalom, hogy a koronavírus elleni védőoltások befolyásolják-e a várandós nők szervezetét, hogy meddőséget okoznak-e, vagy fokozzák a vetélés kockázatát. Egy most megjelent kutatás utóbbi területet vizsgálta, és arra jutott, hogy túlzottak a félelmek.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
23.
17:10

Agyi implantátumként működő mesterséges retina adhatja vissza a vakok látását

A spanyolországi Miguel Hernández Egyetem (UMH) kutatói olyan mesterséges retinát fejlesztettek, amely lényegében egy a látóideget stimuláló implantátum. Már állatokon és emberen is sikerrel tesztelték a technológiát, most további önkénteseket toboroznak a kutatáshoz. A tesztalany több mint tíz év után látott bármit is.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
23.
14:54

Hatékonyan védi a gyerekeket is a Pfizer/Biontech oltása

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Ügynökség (FDA) tudósai pénteken kijelentették, hogy a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcina 5-11 éveseknek történő beadásának valószínűsíthető előnyei egyértelműen meghaladják a szívgyulladás ritka eseteinek kockázatát. A kutatás szerint erős védettséget kaptak a beoltott gyerekek a koronavírussal szemben.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
23.
14:38

Fából készült akkumulátor hozhatja el a megváltást az energiapiacon

A nagyobb teljesítményt nyújtó és biztonságosabban működő akkumulátorok kifejlesztése érdekében a kutatók azon dolgoznak, hogy a mai lítiumion-akkumulátorokban általánosan használt folyadékokat szilárd anyagokkal váltsák fel. A Brown és a Marylandi Egyetemek közös kutatócsoportja most egy olyan új anyagot fejlesztett ki a szilárdtest-akkumulátorokban való felhasználásra, amely egy valószínűtlen forrásból származik: fákból.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
21.
14:57

A magyarok többségének nem tetszik a nyugdíjrendszer 2012-es átalakítása

A Fidesz-kormány egyik leginkább vitatott lépése a nyugdíjrendszer 2012-es átalakítása: ekkor szüntették meg ugyanis az úgynevezett svájci indexálást, ami azt jelentette, hogy a nyugdíjak éves emelkedését kizárólag az inflációhoz kötötték - és kötik most is -, a bérnövekedést nem veszik figyelembe. Emiatt szakadtak el egymástól a fizetések és a nyugdíjak az elmúlt 10 évben. A Pulzus Kutató, lapunk megbízásából készített felmérése szerint az emberek többsége visszahozná a svájci indexálást.

Szerző(k): Szász Péter
10.
18.
13:22

Kiderült mire használják a magyarok az internetet

A magyar internetezők 64 százaléka használ valamilyen netes hang- vagy videóhívás-szolgáltatást, de a cégek is előszeretettel alkalmazzák a technikát.

Szerző(k): Rácz Gergő
10.
16.
14:02

Android-telefonok: a SIM-kártya és az IMEI adatait is korlátozhatatlanul továbbküldi a rendszer

Egy angol egyetem kutatói aggasztó eredményre jutottak az androidos telefonok biztonságával kapcsolatban: a legtöbb telefon folyamatosan érzékeny adatokat továbbít a különböző fejlesztőknek és gyártóknak. Az adatgyűjtés gyakorlatilag korlátozhatatlan.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
14.
10:33

Újra a koronavírus nyomába erednek a kutatók, ez az utolsó esély

Új kutatócsoportot állított össze a Covid eredetének vizsgálatára a WHO. Michael Ryan, a WHO egyik vezetője szerint ez lehet az utolsó esély, hogy sikerüljön megtalálni a járvány kiindulópontját.

Szerző(k): Szepesi Anita