lakásfelújítás

11.
27.
22:24

Akkora a szakmunkáshiány, hogy külföldi diákokat hoznának ide

Hiány van Magyarországon megfelelő képzettségű szakmunkásokból az építőiparban, ezért már középiskolás korban toboroznának olyan diákokat, akik Magyarországon végeznék el a szakképzést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel hosszabb távon is ott marad - nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
27.
17:22

Valódi rezsicsökkentést csak épületszigeteléssel lehet elérni

Valódi és tartós rezsicsökkentést csak a lakóépületek energetikai korszerűsítésével lehet elérni, ezért az LMP javaslata az, hogy évente legalább 300 milliárd forintot kell ehhez biztosítania az új kormánynak. Ennek eredményeképpen 150 ezer otthont lehetne felújítani évente és akár 80-90 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni - hívta fel a figyelmet az LMP társelnöke.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
27.
15:51

Áttörés a háztáji napelemes akkumulátoroknál, Európa nagyot húzhat

Európában 2020-ban és 2021-ben is átlépte a beépített lakossági akkumulátortároló-berendezések kumulatív kapacitása a 3GWh-t. A SolarPower Europe szerint az emelkedő pálya folytatódik és felgyorsul, a gazdasági és nem gazdasági tényezők kombinációja pedig öt év alatt 400 százalékos növekedést eredményezhet. Átütő siker lehet ez a zöldenergiás átmenetben.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
27.
10:49

Novák Katalin közölte a részleteket az otthonfelújítási támogatásról

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton az MTI-vel.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
26.
11:22

Lakásfelújítás: sok a csapda, de 20-25 százalékot is nyerhet

Kevés megosztóbb lakáspiaci dilemma létezik annál, mintsem hogy érdemes-e eladás előtt belevágni egy felújításba, vagy nem, és ha igen, akkor milyen munkákat célszerű elvégezni. A felújított lakások ugyan jellemzően könnyebben és drágábban adhatók el, ám nagy kérdés, hogy milyen beavatkozásokat érdemes mindenképpen elvégezni, illetve hol húzódik az a határ, amikor már nem térül meg a ráfordítás. A kérdésekre ingatlanszakértőkkel közösen kerestük a választ.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
26.
08:42

Így érdemes takarékoskodni: adókedvezményt kaphat

Az OTP Bank Öngondoskodási Indexének legfrissebb eredményei szerint, a mérés kezdete óta még soha nem akartak annyian lakásfelújításra, lakásvásárlásra, vagy éppen új bútorok vásárlására félretenni, mint idén.

Szerző(k): Herman Bernadett
11.
26.
06:15

Egyszerre kilenc állami ingatlant vett meg az egyik leggazdagabb magyarhoz köthető alap

Kilenc, köztük Andrássy úti, budai vári, Naphegy téri és Balaton-parti ingatlanokat tartalmazó ingatlancsomagot adott el közel bruttó 15 milliárd forintért a Nemzeti Vagyonkezelő, a licit júniusban zárult, a nyertest azonban csak most nevezték meg. A nyertes ingatlanalapot kezelő cég Jellinek Dániel ingatlanbefektetőhöz köthető.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
25.
11:37

Fűtéskorszerűsítés: mindenképp vegye számításba az új lehetőséget!

Ha nem új házat épít, hanem az egész fűtési, épületgépészeti rendszert cseréli ki egyszerre, akkor kérdéses lehet a hőszivattyú telepítése. De ha már vannak napelemek a tetőn, ha szigeteltek a nyílászárók (a homlokzat, a padlás és a külső falazat) is, akkor ez a következő lépés előre. Ám a jó döntéshez nem csak számolni kell, hanem szakember segítségére is szükséges lehet.

Szerző(k): Szabó M. István
11.
24.
14:57

Budapesten 8,5 évnyi átlagbérbe kerül egy átlagos lakás

Budapesten 8,5 évi, Prágában 8,6 évi, Pozsonyban 11 évi nettó átlagbér szükséges egy 50 négyzetméteres átlaglakás megvásárlásához. A régió fővárosaiban 2018-ban még 7,5-8 évnyi átlagfizetésből összejött egy ekkora lakás ára. Egy 50 négyzetméteres prágai vagy pozsonyi lakás ára meghaladja az 50 millió forintot, Varsóban az ár alig több mint 42 millió forint, Budapesten pedig 36 millió alatt marad - írja friss összesítésében az ingatlan.com.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
24.
11:26

Lakáspiac: az állami pénz csak drágulást és új nyaralókat hozott

Ötéves távlatból kijelenthető, a 2016-ban bevezetett otthonteremtési csomag, a csok és az ahhoz kapcsolódó hitel leginkább a már lakással rendelkezőket segítették továbblépni, a támogatást magát pedig javarészt elértéktelenítette a fellendüléssel járó drágulás. A falusi csok önmagában nem volt elégséges egy település elnéptelenedésének megállítására, a nyaralóépítéseket viszont megtámogatta, de vajon ez volt-e a cél? - Petz Raymunddal, a GKI ügyvezető igazgatójával a kormányzati támogatások lakáspiaci hatásairól beszélgettünk.

Szerző(k): Szepesi Anita