lakáspiac

12.
07.
13:51

Egy éve nem volt ilyen a bérlakáspiacon, mutatjuk az okát is

Meg sem kottyant a járvány negyedik hulláma a budapesti bérlakáspiacnak, sőt, novemberben éves csúcsot döntött a bérleti díj szintje, és a keresleti oldal fizetőképessége sem volt olyan erős tavaly július óta, mint a múlt hónapban – derül ki a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzéséből. Az átlagos bérleti díj újra stabilan 150 ezer forint fölötti és ismét egyre több bérbeadó kér háromhavi kauciót.

Szerző(k): Szepesi Anita
12.
07.
13:31

Lakáspiac: a rozsdazóna beépítése fékezheti az áremelkedést

Hamarosan elkezdődhet a budapesti rozsdaövezetek felszámolása, ilyen területből csak a fővárosban közel 2,9 ezer hektárnyi található jelenleg. A Duna House (DH) szakértői szerint ez új lendületet adhat az amúgy is aktív, újépítésű lakások iránti keresletnek, és a bővülő lakáskínálat enyhítheti az áremelkedés mértékét.

Szerző(k): Szepesi Anita
12.
07.
09:44

Lakáspiac: Somogy megye a legdrágább, de jönnek fel a többiek

A koronavírus hatására tavaly épp csak megtorpanó lakáspiac idén látványosan meglódult. A 2021-es év egészében mind a forgalom, mind az árszint éves alapon 10-15 százalék közötti mértékben nőhet. A nyolcadik éve tartó folyamatos, éves reálár-növekedést most leginkább a kibővített lakástámogatási rendszer, az inflációs félelmek, illetve a megkezdett kamatemelés ellenére is vonzó hitellehetőségek támogatják – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.

Szerző(k): Tér Diána
12.
06.
17:12

Lakhatási válság: program készült a felszámolására

A lakhatás biztonságát és megfizethetőségét megerősítő törvénymódosításokat, és lakáspolitikáért felelős kormányzati szerv létrehozását javasolja többek között egy Lakhatási Minimumnak nevezett programban több civil és szakmai szervezet.

Szerző(k): Szepesi Anita
12.
01.
10:33

Már látszik, mire készül 330 ezer magyar család az ingatlanával

Átmeneti visszaesés újra nő az érdeklődés az otthonfelújítási program iránt a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei szerint. A novemberi megkérdezésnél kiderült, 2022 végéig az összes háztartás 8 százaléka biztosan, 12 százaléka valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása a két legnépszerűbb cél, a fűtési rendszer korszerűsítése a harmadik, megelőzve a külső nyílászárók cseréjét, illetve a klímaberendezés beszerelését.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
26.
11:22

Lakásfelújítás: sok a csapda, de 20-25 százalékot is nyerhet

Kevés megosztóbb lakáspiaci dilemma létezik annál, mintsem hogy érdemes-e eladás előtt belevágni egy felújításba, vagy nem, és ha igen, akkor milyen munkákat célszerű elvégezni. A felújított lakások ugyan jellemzően könnyebben és drágábban adhatók el, ám nagy kérdés, hogy milyen beavatkozásokat érdemes mindenképpen elvégezni, illetve hol húzódik az a határ, amikor már nem térül meg a ráfordítás. A kérdésekre ingatlanszakértőkkel közösen kerestük a választ.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
25.
13:55

Albérletek: országosan lassul a drágulás, Budapesten ismét nőnek az árak

Továbbra is vegyesen mozognak az albérletárak, míg Budapesten gyorsabban nőttek az árak októberben, a fővároson kívüli piacon lassult az áremelkedési tempó az ingatlan.com elemzése szerint, amely a KSH-ingatlan.com legfrissebb - októberi - lakbérindexe mellett a nagyvárosok november végi díjait is végigveszi.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
24.
14:57

Budapesten 8,5 évnyi átlagbérbe kerül egy átlagos lakás

Budapesten 8,5 évi, Prágában 8,6 évi, Pozsonyban 11 évi nettó átlagbér szükséges egy 50 négyzetméteres átlaglakás megvásárlásához. A régió fővárosaiban 2018-ban még 7,5-8 évnyi átlagfizetésből összejött egy ekkora lakás ára. Egy 50 négyzetméteres prágai vagy pozsonyi lakás ára meghaladja az 50 millió forintot, Varsóban az ár alig több mint 42 millió forint, Budapesten pedig 36 millió alatt marad - írja friss összesítésében az ingatlan.com.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
24.
11:26

Lakáspiac: az állami pénz csak drágulást és új nyaralókat hozott

Ötéves távlatból kijelenthető, a 2016-ban bevezetett otthonteremtési csomag, a csok és az ahhoz kapcsolódó hitel leginkább a már lakással rendelkezőket segítették továbblépni, a támogatást magát pedig javarészt elértéktelenítette a fellendüléssel járó drágulás. A falusi csok önmagában nem volt elégséges egy település elnéptelenedésének megállítására, a nyaralóépítéseket viszont megtámogatta, de vajon ez volt-e a cél? - Petz Raymunddal, a GKI ügyvezető igazgatójával a kormányzati támogatások lakáspiaci hatásairól beszélgettünk.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
17.
12:15

Már látszik, mi lett a legfontosabb tényező a húzóágazatban

A világ építőipara jól vészelte át a Covid-19 krízist a KPMG 2021 Global Construction Survey adatai szerint - mondta Dános Pál, a magyar KPMG ingatlan tanácsadásért felelős vezetője egy mai sajtóbeszélgetésén. A globális kutatásban résztvevő magyar építőipari vállalatok ugyancsak sikeresnek értékelték az alkalmazkodást, de jelezték, hogy az építőanyag árak ingadozása, az ellátási láncok szűk keresztmetszetei még gondokat okozhatnak. Tapasztalataik szerint az ellenállóképesség vált kitüntetett jelentőségűvé. A kötelező oltást nem vezetik be, de mind a négy cégnél nagyon magas az átoltottság, az oltatlanok zömének pedig erre egészségügyi oka van.

Szerző(k): Szepesi Anita