lengyel

06.
23.
13:08

Hogyan lehetne feltűnés nélkül emelni a nyugdíjkorhatárt?

Már a lengyel kormány is felismerte, hogy a nyugdíjkorhatár leszállításával akkora lyukat ütött a nyugdíjrendszeren, amekkorát nem tud betömni. Ezért keresi a módját, hogy meghosszabbítsa az emberek aktív munkával töltött idejét. Eközben a Szolidaritás szakszervezet tovább rövidítene.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
23.
06:40

A járvány mellékhatása: kevesebbet isznak a lengyelek

Kiderült a koronavírus-járvány egyik elképesztő mellékhatása: a lengyelek majdnem negyede teljesen felhagyott a szeszes italok fogyasztásával az elmúlt másfél évben, igaz, tizedük többet piált.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
21.
06:40

Ultimátumot adtak a csehek a lengyeleknek

Visszautasíthatatlannak szánt ajánlatot tett a cseh kormány a lengyelnek a határ mentén lévő turówi bánya üzemeltetésére, ami gyakorlatilag cseh ellenőrzés alá helyezné a bányát. Ha nem fogadják, el, akkor újabb pert kapnak a nyakukba.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
20.
07:21

Több bért kapnak bevándorlók, mint a hazaiak

Lengyelországban olyan erős a munkaerő-kereslet, hogy az Ukrajnából érkező vendégmunkások esetenként jobb bérre számíthatnak, mint lengyel kollégáik. Sokan hazatértek a járvány miatt, akiket igyekeznek visszacsábítani a lengyel cégek.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
19.
07:20

Kifestik a lengyel sas lábát

A lengyel kormánypárt hozzálát a radikális jobboldali pártok kedvenc szórakozásához: módosítja a nemzeti szimbólumokat. Gondok vannak ugyanis a címersas lábával, a nemzeti zászló vörös színével és a himnusszal is.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
18.
13:54

Közös digitális tudásközpontot hozhatnak létre a V4-ek

A kelet-közép-európai régió digitális átalakulását, illetve a tagállamok digitális gazdaságának fejlesztését hivatott elősegíteni az a közös tudásközpont, amelynek létrehozásáról az IVSZ Smart 2021 konferencia kísérő rendezvényén állapodtak meg a V4-országok képviselői. A New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont jelentősen hozzájárulhat a régió digitális transzformációjához és gazdasági felzárkóztatásához - közölte az IVSZ-Szövetség a digitális gazdaságért.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
12.
09:41

Bunyóval vezetik le a covidfeszkót a lengyelek

Lengyelországban útra keltek az emberek a pihenőhelyek felé, miután végre kitehetik a lábukat a lakókörnyezetükből. Az idegeiket azonban alaposan megviselte a bezártság.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
12.
07:40

Cseh-lengyel két nem jó barát, ismét

Az év eleji bányavita után az elmúlt napokban egy a cseh-lengyel határ lengyel oldalán épülő kilátó adott okot a két ország összezördülésére, miután cseh környezetvédők szerint a létesítményt építő cég megszegi az építési engedélyét.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
11.
06:20

Egerek állják útják az exkavátoroknak

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a Baltic pipe gázvezeték megépítését azt követően, hogy a helyi hatóságok felfüggesztették a dániai szakasz építési engedélyét. A vezeték kulcsfonottságú Lengyelországnak az orosz energiafüggőség leépítéséhez.

Szerző(k): Barabás Júlia
06.
10.
15:33

A Cordia 750 lakást adhat el a lengyel piacon

Gyors növekedést tervez a lengyel piacon a Cordia, a magyar lakásfejlesztő 745 új otthon értékesítésére készül Lengyelországban, ami a vállalatcsoport összes piacán megcélzott idei mennyiség csaknem felét jelentheti - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter