lng

05.
26.
19:58

Még több gázt vesz Olaszország Algériától

Az Olaszországba érkező gázszállítmányok további növeléséről írtak alá egyetértési megállapodást az algériai elnök Abdel-Madzsid Tebbun római látogatásán - közölte az olasz miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
25.
20:20

Tartósan magas maradhat az LNG ára

A Woodside Energy Group, Ausztrália vezető független földgáztermelője úgy látja, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) ára néhány évig magas marad, mivel a piac alkalmazkodik az Oroszországot az ukrajnai invázió miatt sújtó szankciókat követő ellátási zavarokhoz - írja a Marine Link.

Szerző(k): Szász Péter
05.
19.
18:45

Új uniós gázmegállapodás született, amin Magyarország nyer, a Gazprom veszít

Az Európai Tanács és az Európai Parlament előzetes megállapodásra jutott az uniós gázbetárolási szabályokról. A javasolt rendelet célja annak biztosítása, hogy a téli szezon előtt megfelelő mennyiségű földgázt tároljanak be a tagállamok és azt egymás között megosszák. Az új szintek már kedvezők a nagy tárolókapacitással rendelkező Magyarország számára, de a Gazprom árbefolyásoló trükkjei alól kirántják a széket.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
12.
14:58

Németország a tervezettnél előbb leválhat az orosz gázról

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint. Ehhez fel kell tölteni a gáztárózókat, beüzemelni legalább két LNG-terminált és egy kicsit takarékoskodnia kell a német lakossági és ipari fogyasztóknak.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
11.
19:36

Olcsóbban vesz amerikai LNG-t Bulgária, mint amennyit a Gazpromnak fizetett a gázért

Bulgária júniustól amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításokból pótolja a kieső gázmennyiséget, miután az orosz Gazprom leállította a gázszállításokat - közölte a bolgár kormány szerdán.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
06.
14:45

Tenger alól szivattyúzna ki több gázt Németország és Hollandia

Új, északi-tengeri gázkitermelést tervez Németország és Hollandia, hogy csökkentsék az orosz energiaimportot. A beruházási döntés nyárra várható, a fúrások 2024 végén kezdődhetnek meg. Németország nem késlekedik, és a teljes orosz importól leválás érdekében négy vízen lebegő LNG-teminált is bérel.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
03.
20:11

Új LNG terminál segít Európának függetlenedni az orosz gáztól

Fontos lépést tesz az európai energiafüggetlenségért Görögország. Kiriakosz Micoktakisz miniszterelnök egy új cseppfolyós földgáz (LNG) terminál építését jelentette be. A fejlesztés hatására csökken az orosz gázszállítmányoktól való függés, és egy új alternatív útvonal jön létre Európa számára - írja az Euronews.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
27.
12:55

Gázválság: a szomszédból kap segítséget Bulgária

Görögország segítséget nyújt Bulgáriának, miután Oroszország szerdán leállította az országba irányuló gázszállításait - közölte bolgár kollégájával Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök.

Szerző(k): Domokos Erika