megújuló_energia

05.
27.
14:13

Teljes a kavarodás a gázpiacon, a megújulók is veszélyben

Az energiaellátás kiegyensúlyozásában kiemelt szerepe van a földgáznak. Azonban az orosz-ukrán háború miatt az EU-tagállamok rekordmennyiségű lng-t vásároltak, ami most az ázsiai piacokról hiányzik. Ez pedig lassítja, hogy a világ leállítsa a legszennyezőbb szénerőműveket.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
25.
10:49

Egyet botlott Paks, a napelemek viszont megállíthatatlanul törnek előre

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadta az áprilisi villamosenergia-piaci jelentését, melyből leginkább az olvasható ki, hogy mi mindent nem érzékelünk a rögzített lakossági tarifáknak köszönhetően.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
23.
08:03

Szuperhatalommá teszi Ausztráliát - ígéri az új miniszterelnök

Letette hivatali esküjét, majd egyből Japánba repült az új ausztrál miniszterelnök, aki szakít elődje klímaválság-tagadó felfogásával is - közölte az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
19.
13:55

Hosszú távú energiaszerződések: figyelni kell az apróbetűs részekre

Egyre népszerűbbek a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások (power purchase agreement – PPA), amelyek a fix árú energia biztosításához járulnak hozzá a nagyvállalatok és a megújuló energia előállításával foglalkozó cégek között. A PPA szerződések tervezhetőbb energiaellátási költségeket biztosítanak az energiatermelővel szerződő szervezetnek, amelyek így a fogyasztóik egyre erősödő, fenntarthatósággal kapcsolatos igényeinek is könnyebben eleget tudnak tenni. Annak megállapításához azonban, hogy ezek a szerződéses célok az adott energiavásárlási megállapodással valóban megvalósulnak-e, részletesen meg kell vizsgálni a megállapodási feltételeket - véli Orosz Dániel, a Baker McKenzie ügyvédje.

Szerző(k): Napi.hu
05.
17.
22:18

Országos naperőmű-boomot jelentett be az MVM Csoport

Az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épít mintegy 7 milliárd forintos beruházással - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
14.
10:45

Az atomlobbi lenyúlná a hidrogéngyártást a zöldektől

Akciózni kezdett az utóbbi időben ismét felbátorodott Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (NAÜ): Miután a nukleáris ipar és az NAÜ is arcvesztés nélkül átvészelte az oroszok ukrán atomerőművek elleni támadásait, s miután az energiaárboom megoldását jó néhányan ismét az olcsó áram ígéretével kábító atomerőművekben látják, a NAÜ talált is magának egy új támadási felületet. Kezdeményezték, hogy atomenergiát használjanak fel a közeljövő energetikai mesterkulcsának tekintett hidrogén kereskedelmi célú előállításához. Az ötletnek nem csak az a kockázata, hogy zsákutcába viheti a megújulókra szabott energiatárolási technológiát. Kezdeményezték, hogy atomenergiát használjanak fel a közeljövő energetikai mesterkulcsának tekintett hidrogén kereskedelmi célú előállításához. Az öltetnek nem csak az a kockázata, hogy zsákutcába viheti a megújulókra szabott energiatárolási technológiát.

Szerző(k): Szabó M. István, Ambrus-Nagy Boglárka
05.
14.
07:42

A világ legnagyobb szélturbináival pörgetik fel Dániát

Öt kísérleti helyszínből hármat lefoglaltak az aktuálisan legnagyobb szélturbina tesztelésére és kihasználására.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
12.
14:58

Németország a tervezettnél előbb leválhat az orosz gázról

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint. Ehhez fel kell tölteni a gáztárózókat, beüzemelni legalább két LNG-terminált és egy kicsit takarékoskodnia kell a német lakossági és ipari fogyasztóknak.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
11.
18:19

77 000 milliárd forintos számlát jelent az orosz gázembargó

Közgazdászok szerint az Európai Unió erősen alábecsüli az orosz földgázról való leválás több milliárd euróval járó költségeit. Szakértők szerint csak a megújuló energiára való átállást felgyorsítása jelenthet megoldást.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
06.
14:00

A bővülési rekord is kevésnek látszik a szélerőművek üdvösségéhez

Több mint 41 milliárd eurónyi, építési célú befektetés érkezett tavaly Európában a szélenergia-iparba - ennyi pénzből rekord méretű, majdnem 25 gigawatt (GW) új termelőkapacitást finanszíroztak. Nagy volt a projektfelvásárlási kedv is: 15,6 milliárd eurós pénzmozgás - szintén rekordot jelentő - 17,3 GW gazdacseréjéhez volt elegendő.

Szerző(k): Szabó M. István