minimum

11.
19.
13:18

Gellert kaphat a multik megadóztatása Magyarországon

Szakértők szerint Magyarország viszonylag olcsón megússza, hogy míg eddig a vállalatoknak adóparadicsomnak számított, a globális társasági adóminimum bevezetésével várhatóan elveszíti adórendszere versenyképességi előnyeinek egy részét. A Pénzügyminisztérium egyelőre azzal számol, hogy pár tízmilliárd forint plusz adóbevétele lesz - vagyis ennyit buknak az itt működő multik -, de a számítást megkavarhatja még az effektív adózás bezavarhat. Az EU pedig azt szeretné, ha 2023-tól a helyi kormányok szedhetnék be a külföldi leányvállalatok minimumadóját.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
30.
20:06

Lesz globális minimumadó, döntött a G20

A G20-országcsoport vezetői támogatják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a 15 százalékos globális minimumadóra vonatkozó megállapodását.

Szerző(k): Rácz Gergő
10.
14.
14:26

Magyarország is beleáll a nagy multik adótrükközése elleni harcba

A globalizáció egyik legkomolyabb problémájává vált az elmúlt években a nemzetközi nagyvállalatok működésének nemzetgazdasági határokon átívelő leképezése nemzeti adórendszerekre. Így az amerikai kormányzat javasolta a globális társaságiadó-minimum bevezetését. Magyarország sokáig ellenezte a szint 15 százalékra emelését, de kapott egy kiskaput és csatlakozott a kezdeményezéshez. Két év múlva jöhet a nagy cégekre kivetett adóemelés.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
11.
07:38

Az amerikai pénzügyminiszter történelminek nevezte a minimumadóról szóló megállapodást

Reményét fejezte ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, hogy az Egyesült Államok törvényhozása elfogadja a globális minimumadóról szóló tervezetet, amely lehetővé teszi a multinacionális vállalatok megadóztatását.

Szerző(k): Szász Péter
08.
28.
14:19

A minimálnyugdíjak emelése miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak

Az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege (28.500 forint) nem biztosítja a megélhetést, amely szembemegy az alaptörvény szellemiségével, ezért Alkotmánybírósághoz fordult az Utcajogász Egyesület. Ez ráadásul kihathat más juttatásokra, amelyeknek számítási alapja a legkisebb nyugdíjas juttatás.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
02.
16:58

Az újabb magyar vétó már Biden haragját is kiválthatja

Csütörtökön 130 ország (és egyedi jogállású autonóm terület) elfogadta a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett globális társaságiadó-minimumról szóló javaslatot. Összesen három kivétel maradt: Észtország, Írország és Magyarország. Mivel az EU-n belül egyhangú szavazáson dőlhet el egy egységes adóirányelv kidolgozása, az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány ismét vétózhat. Ez viszont csak minden bizonnyal hátráltathatja az amerikai terv megvalósulását, megakadályozni nem tudja. Washington viszont nem biztos, hogy ezt annyiban hagyja.

Szerző(k): Szabó Dániel
06.
19.
09:24

A kormány szerint a magyar és az EU-s versenyképességre veszélyes a bideni adóreform

Miközben a világ nagy gazdaságai erősen támogatják a globális társasági adó 15 százalékos kulcsát és bevezetését, addig a magyar kormány erősen ágál ellene. Izer Norbert adóügyi államtitkár a terület magyar szakértőivel konzultálva azt állítja, hogy ez versenyképességi hátrányt okozhat Magyarországnak és az EU-nak is. Egy közvélemény-kutatás alapján viszont a magyar lakosság egyetértene azzal, hogy a multik fizessenek többet.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
25.
13:23

Magyarországra robbanthatják a nagyhatalmak az adózási fegyvert

Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes úgy látja, hogy a G7 országai támogatják a globális társági minimumadót. Az újonnan bedobott, az amerikai 21 százaléknál jóval alacsonyabb 15 százalékos kulcs főként az olyan adókedvezményekre építő országokat érintheti hátrányosan, mint Magyarország, amelyik elutasítja a javaslatot.

Szerző(k): Szabó Dániel
08.
02.
23:59

Az ECB elhalasztotta a monetáris enyhítést

Megállt az euró erősödésének az utóbbi napokban megfigyelt trendje, miután az ECB kormányzó tanácsának nyaraló tagjai tegnap konferenciabeszélgetés keretében úgy döntöttek, hogy nem mérséklik az eurózóna kamatszintjét. A tegnap közzétett adatok mindazonáltal a fogyasztói és az üzleti bizalom további apadását jelzik.

Szerző(k): Bana Péter
07.
19.
23:59

Az Európai Központi Bank ismét változatlanul hagyta a kamatokat

Az Európai Központi Bank (ECB) a várakozásnak megfelelően tegnap sem változtatott az eurózóna 4,5 százalékos irányadó kéthetes repokamatán, noha a 12 havi infláció júniusban számottevően mérséklődött, és a bank előrejelzése további csökkenésre számít. Az elemzők szerint az ECB a térség gazdasági növekedési ütemének vészes lassulása közepette már nem sokáig halogathatja a kamatcsökkentést.

Szerző(k): Bana Péter