mutáció

02.
25.
18:25

Jó hírt közölt a Moderna

Klinikai vizsgálatra küldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét, az mRNA-1273.351-et a Moderna. A vakcinagyártó további befektetéseket eszközöl oltóanyaggyártó kapacitásainak bővítése érdekében - közölte a cég.

Szerző(k): Szepesi Anita
02.
21.
12:34

Koronavírus: rossz hírek érkeztek Németországból

Az utóbbi napok lassuló ütemű javulása után a hét végén az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének több mutatója romlott Németországban, szakértők szerint a korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatok előretörése miatt.

Szerző(k): Szepesi Anita
02.
19.
13:53

Maga alá gyűri Németországot az új vírusvariáns

Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
19.
13:21

Új, PCR-teszttel sem kimutatható vírusvariáns jelent meg

Fin-796H néven azonosítottak egy olyan SARS-CoV-2 vírustörzset, amelyet még a PCR-tesztek sem mutatnak ki. Az új mutáció elterjedése jelentősen visszavetheti a járvány elleni küzdelmet.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
19.
10:01

Rusvai: több ezer koronavírus-variánsot ismerünk

Szakértők szerint a dél-afrikai és a brit mutáció okozza, hogy az oltási kampányok mellett mégis felgyorsult a koronavírus terjedése a világon és Magyarországon is. Rusvai Miklós víruskutató ennek kapcsán elmondta, hogy több ezer változatát ismerjük már a SARS-CoV-2.-nek, de ezek nagy része nem változott jelentősen. Megoldást a helyzetre csak a nyájimmunitás adhat.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
19.
06:38

Saját vírusmutációjuk is lehet a lengyeleknek

A lengyel kormány változtatgatja a beoltandók prioritási sorrendjét, a krónikus betegek hátrább kerültek.

Szerző(k): Barabás Júlia
02.
18.
14:17

Feltárták a dél-afrikai és brit mutációk hatását az oltásokra

Egy kismintás, laboratóriumi kutatás egyelőre azt igazolja, hogy sem a brit, sem a dél-afrikai variáns nem ront a Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcinák hatékonyságán, azok mind a két mutációval szemben védettséget jelentenek.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
18.
08:29

Koronavírus: már a mutációk is mutálódnak

Újabb meglepetéssel szolgált a koronavírus: a különböző vírusvariánsok összeolvadnak, olyan hibrideket alkotva, amelyek fittyet hánynak a korábban a kórokozóval szemben termelődött antitestek egy részére.

Szerző(k): Komócsin Sándor
02.
15.
10:20

Koronavírus: új fejlemény a brit mutánssal kapcsolatban

A magyar járványügyi adatok utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a szakemberek szerint a koronavírus brit mutációjának hazai terjedése okozza. A feltételezést a Neumann Labs adatai alátámasztják, a laboratóriumban frissen vizsgált koronavírusos betegek felét már a brit mutáns fertőzte meg. Dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak.

Szerző(k): Szepesi Anita
02.
13.
13:11

Ismertette a virológus a koronavírus Magyarországon is megjelent variánsának veszélyeit

A koronavírus brit mutációja könnyebben képes az emberi sejtekhez kapcsolódni és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, tehát több kórokozó ürül, ezért fertőzőbb - mondta Rusvai Miklós víruskutató a köztévén az MTI összefoglalója szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel