nato

05.
26.
15:17

A kormány nem fél egy orosz támadástól

Arra minimális esélyt lát a magyar kormány, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagállamot. Viszont minden ilyen valószínűtlen forgatókönyv esélyét csökkenteni lehet a honvédelem fejlesztésével – indokolta meg Gulyás Gergely, miért hoz létre a kormány egy honvédelmi alapot, ahova a különadók után befolyt tételek egy részét átcsoportosítják.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
24.
21:48

Kutatók: a finn és svéd csatlakozás stratégiai fontosságú a NATO számára

Az észak-atlanti szövetség szempontjából Finnország és Svédország csatlakozása egyértelműen növeli a Balti-térség biztonságát, erősíti a NATO hagyományos katonai elrettentő képességét, és a jelenleginél egyértelműbb és markánsabb határokat jelöl ki a NATO és Oroszország között - állapította meg legfrissebb, kedden az MTI-hez is eljuttatott elemzésében a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI).

Szerző(k): Domokos Erika
05.
21.
18:23

Erdogan a NATO-csatlakozásról egyeztetett a svédekkel és a finnekkel

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a "terrorszervezetekkel" kapcsolatos aggodalmait - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
21.
08:45

Újabb hullámban érkeztek külföldi gratulációk Orbán Viktornak

A belga, a máltai, a cseh és a román miniszterelnök, valamint a szerb államfő is gratuláló levelet küldött Orbán Viktornak újbóli miniszterelnökké választása kapcsán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
20.
19:35

Nagyot kaszál a NATO-sörével egy finn gyártó

A cég Finnország bejelentett csatalakozási szándékának megünneplésére dobott piacra egy tematikus sört. Azóta alig bírja a rendeléseket.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
19.
21:14

Magyar katonák is tagjai a NATO romániai harccsoportjának

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence - BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják meg május folyamán, amelyeket a Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába - közölte csütörtökön MTI tudósítója szerint a bukaresti védelmi minisztérium.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
18.
19:14

Mit jelenthet Putyinnál, ha azt mondja: Van egy problémánk?

Bár egyelőre korántsem biztos, hogy Finnország és - ha úgy dönt - Svédország csatlakozhat a NATO-hoz, mert Törökország megvétózhatja a felvételüket a katonai szövetségbe, a szakértők azt találgatják, milyen válaszlépéseket tehet a Kreml, ha a két észak-európai ország belépne a katonai szervezetbe. Van néhány ötlet.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
18.
17:53

Ahogy jelentkeztek a NATO-ba, azonnal fegyvervásárlásba kezdtek a finnek és a svédek

Finnország és Svédország együtt vásárol hordozható lőfegyvereket és páncéltörő fegyvereke - közölte szerdán a finn védelmi minisztérium, miután a két északi ország benyújtotta a nyugati katonai szövetséghez, a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
18.
10:00

Hivatalosan is benyújtotta NATO-csatlakozási kérelmét Svédország és Finnország

A két északi nemzet hivatalosan is beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A svédek és a finnek szervezethez történő felvételére akár néhány hét alatt sor kerülhet - adta hírül a Reuters.

Szerző(k): Ambrus-Nagy Boglárka
05.
17.
19:51

Ha az EU-n múlik, Ukrajna nem fogy ki a katonai felszerelésekből

Az Európai Unió nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon katonai felszerelésekből, fontos, hogy Kijev "megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben" - jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően kedden.

Szerző(k): K. Kiss Gergely