nato

12.
01.
09:48

Már a NATO beavatkozását kéri Kijev az orosz hadsereg ellen

Egyre feszültebb a helyzet az orosz-ukrán zajló katonai mozgások miatt. A Kreml egyre nagyobb csapatösszevonást tart, amire válaszul Ukrajna kéri a NATO-t, hogy tegyen lépéseket. Gazdasági szankciókat vezethetnek be Moszkva ellen, hogy elvegyék a kedvét a háborútól, miközben a múlt héten Volodimir Zelenszkij elnök egy orosz támogatású puccs előkészületei miatt figyelmeztetett.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
27.
22:47

Orosz kémfőnök is megszólalt az ukrán határ melletti mozgolódásról

Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, aki az ezzel ellentétes állításokat rosszindulatú amerikai propagandának minősítette.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
26.
19:04

Putyin nem viccel, tényleg jöhet a háború Magyarország szomszédságában

A világ azt találgatja, hogy az orosz hadsereg csapatösszevonásai az ukrán határ mentén valódi háborús fenyegetést jelentenek-e vagy csak kardcsörtetésről van szó, azaz az orosz államfő, aki a hadsereg főparancsnokaként dönt a következő lépésről, blöfföl-e? Egy szakértő szerint jobb nem tesztelni, hogy az utóbbiról van-e szó.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
24.
16:52

Az orosz szóvivő fenyegetőzött egy kicsit az ukrán NATO-csatlakozás kapcsán

Oroszország mindent elkövet annak érdekében, hogy a maga számára minimalizálja Ukrajna és a NATO lehetséges közeledésének következményeit - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 orosz állami tévécsatorna egyik magazinműsorában.

Szerző(k): Szász Péter
10.
23.
21:09

Moszkva szerint a NATO nem kész az egyenjogú párbeszédre

Az orosz védelmi miniszter azzal vádolta meg szombaton a NATO-t, hogy a szövetség fokozatosan vonultatja fel az erőit az orosz határok közelében, és nem hajlandó egyenlő partnerként megvitatni Moszkvával az európai biztonság kérdését - jelentette az Interfax orosz hírügynökség az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
20.
19:16

A NATO főtitkára szerint az orosz képviselet munkatársai hírszerző ügynökök voltak

A NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát, ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Szerző(k): Szász Péter
10.
20.
07:08

Egy diszkrimináló mesterséges intelligencia sokkal kegyetlenebb, mint egy ember

Miközben az ENSZ még halogatná a mesterséges intelligencia (MI) széles körű elterjesztését a mindennapokban, az Európai Unió átfogó szabályozásra készül. Ez a tervezet azonban sok kérdést megoldatlanul fog hagyni Török Bernát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője szerint, akivel arról is beszélgettünk, hogy lehet-e előítéletes a mesterséges intelligencia, lehet-e 100 százalékosan biztonságos egy önvezető autó, vagy hogy a politikusok őszintén szeretnék-e szabályozni a közösségi oldalakat.

Szerző(k): Szász Péter
10.
18.
16:01

Összeakasztja a bajszát a NATO és Oroszország

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Szerző(k): Szász Péter
10.
06.
07:54

Michel: erősíteni kell az EU-t

A közelmúlt nemzetközi válságainak egyik tanulsága az, hogy az Európai Uniónak növelnie kell képességét az önálló cselekvésre, hogy hatékonyabb lehessen a nemzetközi politikai színtéren - állapította meg Charles Michel, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek munkavacsorája után a szlovéniai Brdóban.

Szerző(k): Szabó Dániel
09.
26.
07:20

Nem szerepel napirenden a tálibok elismerése - közölte az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov egyetlen nap alatt kiosztotta a tálibokat, az amerikaiakat, a NATO-t, de még az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is az ENSZ-közgyűlésen - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István