norvégia

05.
06.
09:47

Internetes kommentplatformra róttak ki súlyos bírságot

A népszerű kommentelési platformot szolgáltató Disqust számos hírportál használja, emellett képes megosztani a felhasználói adatokat hirdetések profilozásához jelentős bírságot kaphat Norvégiában, mert a felhasználók hozzájárulása nélkül követte őket. A helyi adatvédelmi hatóság szerint a jogsértések súlyosak, és "több százezer személyt" érintettek.

Szerző(k): Szabó Dániel
02.
12.
17:12

Északon is kíméletlen a járvány

Jelentősen, de az euróövezethez képest jóval kisebb mértékben csökkent a norvég gazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány által dominált 2020-as évben.

Szerző(k): Rácz Gergő
02.
02.
18:06

Megoldották a madárgyilkos szélerőművek problémáját

Egy kilométeres távolságból is képes bemérni a madarakat, és az adott fajra igazítottan akár le is szabályozza a repülési vonalban működő szélturbinák forgási sebességét egy új, mesterséges intelligenciára épülő rendszer. Elsőbbséget kaphatnak a madarak.

Szerző(k): Szabó M. István
01.
29.
14:31

124 milliárd dollár hasznot termelt a norvég állami nyugdíjalap

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja 1070 milliárd norvég korona (124 milliárd dollár) hasznot termelt befektetéseivel tavaly. Ez volt a második legnagyobb nyereségnövekedés az elmúlt húsz évben - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
01.
14.
14:41

Komoly leépítést tervez a Norwegian

Modellváltást tervez a Norwegian Air Shuttle: a norvégiai diszkont légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy megszünteti hosszú távú járatait, és újra a norvégiai, illetve európai úti célokra koncentrál - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
01.
11.
22:23

Meteorit csapódott be Észak-Európában

Világűrből származó kőzetdarab csapódott be Norvégiában.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
12.
17.
17:57

A norvég jegybank nem változtatott a nulla százalékos alapkamaton

A norvég központi bank a piaci várakozásoknak megfelelően nulla százalékos történelmi mélyponton tartotta az alapkamatot a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanságra hivatkozva, ugyanakkor jelezte, hogy a vártnál korábban, már 2022 első felétől fokozatosan a "normális" szintre emeli a kamatot a globális gazdaság élénkülésének a hatására - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
10.
19.
15:46

Keménykedni próbált a Wizz Air vezére, de végül visszavonulót kellett fújnia

A Wizz Air megpróbál betörni a norvég belföldi piacra, de Váradi József, a cég vezére olyan jelzőkkel illette a skandináv országban komoly hagyományokkal bíró szakszervezeti mozgalmakat, hogy ezzel magára haragította még a kormányzatot is - írja a G7.

Szerző(k): Szász Péter
10.
19.
10:11

Norvégia megőrül az elektromos autókért

Száz eladott új autóból mindösssze hat benzines, öt dízel és hét nem energiavisszanyerős-hibrid (pl. benzin-gáz) hajtású autót vettek az észak-európai országban 2020 szeptemberében. A többi villanyautó.

Szerző(k): Szabó M. István
10.
15.
12:13

Közel 14 ezer milliárd forintot nyereséget ért el a norvég nyugdíjalap

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja 412 milliárd norvég koronát, 44,31 milliárd dollárt - azaz közel 14 ezer milliárd forintot - nyert befektetésein a harmadik negyedévben, mivel az amerikai technológiai vállalatok árfolyamának emelkedése ellensúlyozta a koronavírus-járvány negatív hatásait - idézi az MTI az alapot irányító norvég központi bank csütörtökön közzétett beszámolójából.

Szerző(k): Csernátony Csaba