npl

10.
13.
13:29

Közeleg a moratórium vége, már látszik mi várhat a hitelesekre

A mostani többszörösére ugrik a nemteljesítő hitelek aránya ahogy a végéhez közeledik a hitelezési moratórium. Az EOS követeléskezelő várakozása szerint annyiban szerencsés a helyzet, hogy ez kezelhető lesz a picnak, nem lesz ismét egy válságközeli 20 százalékos arány a nemteljesítések között.

Szerző(k): Rácz Gergő
06.
07.
19:26

Világtornát tudna nyerni a regionális bankrendszer

A koronavírus-jávány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Szerző(k): Rácz Gergő
04.
01.
17:58

Nem számított a világjárvány, tovább nőtt a legnagyobb kínai állami bankok profitja

A koronavírus-járvány ellenére majdnem két sázzalékkal nőtt a hat legnagyobb kínai állami bankok profitja - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
12.
16.
14:50

Nem dőlhetnek hátra a bankok, csak aprópénzt oszthatnak ki

Az Európai Központi Bank ugyan engedi a jobb állapotban lévő bankoknak, hogy osztalékot fizessenek, de szigorú korlátozások mellett. Sokan nem fognak örülni a lépésnek.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
11.
06.
13:28

A járvány szövődményei betehetnek a bankoknak

Az európai bankok meglepően jól vészelték át a koronavírus járványt egyelőre egy friss elemzés szerint. Azonban ez csak a látszat, a válság hosszabb távú szövődményei betehetnek a szektornak, amely egyébként sem volt a legjobb egészségi állapotban. Tízéves a lemaradás a reformokban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
06.
18.
07:08

Ha bedőlt hitele van, szóljon! - Lesz megoldás

A banki hitelekre moratóriumot vezetett be a járvány miatt a kormány, ez azonban nem vonatkozik arra a több ezer adósra, akiknek bedőlt szerződése immár követeléskezelőknél van. Iparági vezetőket kérdezett a Napi.hu, és a válaszok alapján az mondható, hogy a legtöbb érintett akkor jár a legjobban, ha baj esetén könnyítést kér. A követeléskezelők is önkéntes moratóriumot vezettek be, ami érthető: pénzt akarnak keresni, és nem az a céljuk, hogy ingatlantulajdonosok legyenek.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
21.
11:26

Nagy bizonytalanság vár a hazai bankrendszerre

A lakossági és a vállalati hiteleknek is nagyjából a harmada tekinthető kockázatosnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai okán a Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentése szerint. A bankrendszernek fájni fog a válság, azonban várhatóan talpon tud maradni, van olyan erős a pozíciója. A jegybank ezzel együtt is elvárja, hogy a hitelezési moratórium lejártára készüljenek fel a pénzintézetek, és kezeljék a jó eséllyel bedőlő hiteleket.

Szerző(k): Rácz Gergő
12.
05.
12:51

Túl sok a bank a régióban

Egyetértenek a Deloitte szakértői a jegybank alelnökével - kicsik a piacok, és túl sok bank van a régiós országokban. További felvásárlásokra számít a térségben a tanácsadó cég, az akvizíciókban az OTP járt az élen az elmúlt években.

Szerző(k): Herman Bernadett
06.
14.
07:08

Baljós jelek a magyar bankoknál: elkezdtek bedőlni a hitelek

Felpörgött a személyi- és az áruhitelezés az elmúlt években, és sokáig úgy tűnt, nincs is ezzel baj. Az idei első negyedévben azonban felgyorsult a fedezet nélküli hitelek bedőlése, egyre többen esnek késedelembe.

Szerző(k): Herman Bernadett
04.
15.
19:11

Újabb segítséget kapnak a bedőlt hitelesek az MNB-től

Májustól szigorúbb szabályok vonatkoznak a követeléskezelőkre. A nehéz helyzetbe került adósoktól a bankok megszabadultak, a követeléskezelő cégek gyakorlata viszont nem mindig fogyasztóbarát.

Szerző(k): Herman Bernadett