nukleáris_energia

06.
20.
17:55

Nem sikerült az iráni atomalku felélesztése, elnapolták a tárgyalásokat

Elnapolták a hat évvel előtti iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat, a küldöttségek konzultációkra visszatérnek hazájukba; a tárgyalások résztvevői szerint a megbeszéléseken előrehaladást értek el, de a fennmaradt nézeteltéréseket nem könnyű áthidalni.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
06.
16.
16:48

Kicsit csernobilos a kínai atomerőmű-szivárgás

A kínai tajani atomerőműben észlelt nemesgáz-szivárgás nem ismeretlen jelenség a nukleáris technológiában, van rá megoldás, összehasonlíthatatlanul kisebb probléma, mint amelyek a csernobili vagy a fukusimai atomerőmű katasztrófájához vezettek, mégis kísértetiesen emlékeztet ezekre a tragédiákra.

Szerző(k): Komócsin Sándor, Szabó M. István
06.
16.
16:26

Kína csak elismerte, hogy van valami gond a Tajsan atomerőműnél

Kína elismerte a délkelet-kínai Tajsan atomerőmű kisebb meghibásodását, ám határozottan cáfolta, hogy a hiba bármilyen radioaktív gáz kiszivárgását eredményezte volna - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
13.
21:43

Később kezdjük törleszteni a paksi gigahitelt

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-vel. A törlesztést 2026 helyett 2031-ben kell elkezdeni, de magasabb összegben, hisz a futamidő vége maradt 2046.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
10.
18:25

Veszélyes reakció indult Csernobilban, ami új atombalesettel fenyeget

Harmincöt évvel azután, hogy az ukrajnai csernobili atomerőmű a világ legnagyobb nukleáris katasztrófáját okozva felrobbant, újra beindultak a hasadási reakciók a reaktorcsarnokban. Több elmélet létezik, hogy mi erősítette fel a folyamatot, de még keresik a pontos magyarázatokat. Néhány éven belül megoldást kell találni a problémára, mert a folyamat vége olyan robbanás lehet, amely kárt tesz a szétolvadt erőművet körülvevő betonszarkofágban.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
11.
11:38

Üzemzavar volt egy iráni urándúsítóban

Egy nappal az üzembe helyezés után máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban. Sem sérülés, sem szennyezés nem történt - írja az MTI híre alapján a hvg.hu.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
27.
20:10

A paksi atomerőmű túl van az első pandémiás főjavításán

A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán hozott intézkedéseknek és a munkavállalók fegyelmezettségének köszönhetően sikeres volt a paksi atomerőmű életének első "pandémiás" főjavítása és a folyamatos üzemközbeni karbantartások is - közölte tavalyi évéről az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-vel.

Szerző(k): Domokos Erika
01.
18.
07:08

Megpiszkálnák a rendszert, hogy az atomerőművek hamarabb kapjanak építési engedélyt

Új ötletekkel álltak elő az atomerőmű-építések felpörgetése érdekében az iparági lobbiszervezetek. Csak nehogy valahol is komolyan vegyék őket!

Szerző(k): Szabó M. István
12.
18.
06:40

Ajtót mutattak a csehek az orosz atomnak

A cseh törvényhozás kőkemény döntéssel elhajtotta a Dukovanyban lévő atomerőmű bővítése iránt érdeklődő orosz és kínai cégeket, pedig az üzemelő erőmű hasonlít a paksihoz.

Szerző(k): Barabás Júlia
10.
04.
10:50

Rendületlenül haladnak a lengyelek az "atomkatasztrófa" felé

Már októberben aláírhatnak egy szerződést, amely megteremtené a lengyel-amerikai együttműködés lehetőségét a nukleáris energia területén. Ez érdekes annak tükrében, hogy a lengyelek a nulláról indulnak, nincs atomerőművük, az USA-ban pedig a klinikai halál állapotában van az atomenergia.

Szerző(k): Barabás Júlia