nyugat-európa

05.
09.
18:41

AstraZeneca: júniusban lejár az EU-s szerződés, nem hosszabbítottak még

Az Európai Bizottság meg nem újította meg az AstraZenecával júniusban lejáró szerződését - közölte vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos egy nappal azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
08.
18:49

Von der Leyen óvatos és összehangolt nyitásról beszélt

Az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozót követően szombaton az MTI szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
08.
13:47

Az EU-ban lesöpörték a magyar-lengyel aggályokat és a vétófenyegetést

Hiába mondott újabb nemet a magyar–lengyel tengely, az Európai Unió nem vette figyelembe az aggodalmaikat. A most zajló uniós csúcs közös nyilatkozatában végül háromszor is szerepel a kifogásolt gender szó, ami csúnya presztízsveszteség a közép-európai párosnak - írja az Index.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
08.
13:17

Az EU mást is tenne, mint a vakcinaszabadalmak feloldása

Az Európai Unió véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, azonban a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU kész megvitatni - nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve szombaton. Az uniós utazási lehetőségekről, elfogadott oltásokról is tárgyalnak.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
08.
07:10

Sikerrel zárult az EU-csúcs első napja

Az EU tagállamai tízéves programot fogadtak el a munkanélküliség és a szegénység csökkentésére a portói uniós csúcson. "A kötelezettségvállalás kiemelt célokat javasol a foglalkoztatás, az oktatás és a társadalmi befogadás tekintetében. Segíteni fogja Európát abban, hogy megtalálja a helyes utat az új társadalmi, technológiai és gazdasági fejlemények, valamint a koronavírus okozta világjárvány következményei által előidézett átalakulás során+ - mondta Ursula von dr Leyen.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
07.
16:30

EU-csúcs: a foglalkoztatás növelése és a szegészség visszaszorítása is napirendre kerül

A koronavírus okozta járványhelyzet, a járvány visszaszorítását célzó intézkedések áttekintése, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek a portugáliai Portóban, pénteken kezdődött kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában - írja az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
07.
11:10

Nem lesz elég Európa megmentéséhez az amerikai beavatkozás

A legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító dél-európai országokon nem segíthet az, ha a megfelelő járványügyi igazolással rendelkező amerikai turisták beutazási engedélyt kapnak az EU-ba, ahogy azt az Európai Bizottság megígérte. Amire szükségük lenne, azzal viszont a dolgok jelenlegi állása alapján komoly gond lehet.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
06.
18:15

Emelkedéssel zárt Nyugat-Európa

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre és az angol jegybank új pénzügypolitikai jelentésére figyeltek. Az előzetes adatok szerint a londoni FTSE-100 mutató 0,50 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,21 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,28 százalékos, a madridi IBEX 0,19 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,17 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
05.
06.
17:59

Új lendületet kaphat a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztése

Az Európai Bizottság stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta megbetegedés terápiás kezelésével kapcsolatban, ennek célja, hogy támogassa a gyógyszerészeti készítmények fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget. A stratégia többek között három új, a Covid-19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig - írja az MTI a brüsszeli testület bejelentése alapján.

Szerző(k): Szász Péter
05.
06.
10:45

Angela Merkel kínai örökségének is hátat fordít az EU

A Kína ellen emberijogi okokból bevezetett szankciókat követően felfüggesztették a kínai beruházási megállapodás ratifikálására irányuló uniós erőfeszítéseket. Az Európai Bizottság szerint jelenleg nincs értelme kereskedelmi megállapodásról egyeztetni Pekinggel, ami Angela Merkel kancellár egyik utolsó húzása volt.

Szerző(k): Szabó Dániel