nyugdíj

05.
18.
16:23

Nyugdíjemelés: idén mások a szabályok, ezt érdemes észben tartani!

Változatlanul nagy az izgalom a 2022. évi nyugdíjszámítást meghatározó valorizációs szorzószámok megjelenése óta a nyugdíjba készülők körében, hogy mikor érdemes nyugdíjba vonulni. Az Adó.hu cikkében feltárta a lehetőségeket.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
17.
09:55

Kiderült, kinek drága a benzin és kinek nem

A magyar autósok jelentős részének, főként a nyugdíjasoknak még az árstoppal együtt is túl drága az üzemanyag, de vannak olyanok is akiknek nem befolyásolja az autózási szokásait a benzin vagy a gázolaj ára, és ez így lenne akkor is, ha piaci árat kellene érte fizetni.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
16.
10:05

Egyre vastagabbra duzzad a magyarok pénztárcájára

Az idei első negyedévében tovább javult a magyar háztartások fizetőképessége, a kilátások azonban a makrogazdasági környezet miatt negatívak, mivel egyelőre még beláthatatlanok a háború következményei.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
16.
07:08

Megúszhatatlan a nyugdíjpofon: a megtakarítók gigantikus válság elé néznek

Immár beépült a köztudatba, hogy a társadalom elöregedése miatt jelentősen csökkenhet a most középkorú generációk életszínvonala, amikor a jövőben nyugdíjba vonulnak. Emiatt a fejlett világban sok százmillión - és egyre növekvő számban - vannak olyanok, akik megtakarítási kényszerbe kerültek. De valóban az öngondoskodás jelenti az abszolút gyógyírt a nyugdíjrendszerek bajaira? Sok jel utal arra, hogy az elkövetkezőkben sem az állampapírpiacok, sem a részvények és más kockázatos eszközök piacai nem lesznek képesek nagy tömegben megfelelő minőségű befektetési lehetőséget teremteni a nyugdíjpénzeknek.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
15.
14:54

Ez alapján áll vagy bukik a novemberi nyugdíjemelés, minden időst érint

A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke majd szeptemberben válhat ismertté. De hogyan állapítják meg az emelések mértékét? A nyugdíjasokra vonatkozó infláció méréséről Farkas András nyugdíjszakértő írt összefoglalót.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
13.
12:26

Veszélybe kerülhet a nyugdíjprémium az orosz-ukrán háború miatt

A vártán magasabb infláció miatt nagy valószínűséggel idén novemberben újabb korrekciós nyugdíjemelésre kerül sor. Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai miatt viszont meglehet, hogy idén nem kapnak nyugdíjprémiumot az arra jogosultak - bár biztos állítást még nem lehet tenni. Annyi azonban borítékolható, hogy a tavalyi 80 ezer forintos rekordösszeget nem közelíti meg az 2022-es prémium szintje. Az alacsonyabb GDP-növekedés miatt a bónusz csak 16 ezer forint lehet, ha az optimista előrejelzéseket vesszük számba - mondta az ATV Start című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
13.
07:35

Késő bánat: kifuthat az időből az elhamarkodottan döntő nyugdíjas

Mivel az úgynevezett valorizációs szorzószámok miatt nagyon nem mindegy, hogy mikor (melyik évben) vonul valaki nyugdíjba felmerül a kérdés, hogy lehet-e visszakozni, ha valaki már beadta a nyugdíjigényét. Ezt a kérdést járja körbe az Adó.hu.

Szerző(k): Szász Péter
05.
13.
06:41

Lázadoznak a szerbiai nyugdíjasok

Hiába kaptak több mint ötszázalékos nyugdíjemelést a szerbiai nyugdíjasok, az infláció ezt a pluszt már teljesen felemésztette. Ezért szakszervezetük újabb emelést követel.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
11.
06:00

GKI: A kimutatott infláció dupláját érzékeli a lakosság

A hivatalos inflációs adat szerint a fogyasztói árak áprilisban 9,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest a GKI Zrt.-nek ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése szerint a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt. Igaz, ez utóbbi adat nem tényeken (árfelírás, kérdőív), hanem érzékelésen alapszik (melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei).

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
10.
15:14

Áder aktív nyugdíjas lesz, a felesége sem lesz többet bíró

Áder János az egyik utolsó köztársasági elnöki határozatával felmenti a saját feleségét a bírói munka alól. A felmentés formális, a felmentését kérő Herczegh Anita már 13 éve nem dolgozott bíróként - írja a hvg.hu.

Szerző(k): Domokos Erika