olaf_scholz

11.
27.
11:51

Bielecki: Németország az Orbán- és a Morawiecki-kormányal sem bánik majd kesztyűs kézzel

A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok által kötött koalíciós megállapodás, ha nem is forradalmat, de mélyreható változást jelent abban, ahogy Németország az EU-ról gondolkodik. Legalábbis annak keleti részéről - írja helyzetértékelésében Jędrzej Bielecki, a Rzeczpospolita politikai elemzője. Szerinte a jövőben sem Mateusz Morawiecki, sem Orbán Viktor kormánya nem számíthat Berlin támogatására, mert a Merkel utáni érában kevés lesz a gazdasági érdekek kiszolgálása. Az első jel a helyreállítási alap eurómilliárdjainak sorsa lehet.

Szerző(k): Szabó Dániel
11.
25.
16:02

Angela Merkel "marad"

Olaf Scholz Németország hamarosan hivatalba lépő, új kancellárja lényegében azt a szerepet fogja játszani, amit eddig Angela Merkel játszott, részben azért, mert a vezetése alatt álló hárompárti koalíció legkisebb tagja, a piacpárti FDP súlyánál jóval nagyobb szerepet játszva lefogja a baloldali koalíciós partnerek osztogató hajlamát. Lesz azonban más is, ami miatt Scholz nagyon gyorsan Merkel bőrében érezheti magát.

Szerző(k): Komócsin Sándor
11.
23.
19:16

Búcsúzóul rendkívül súlyos vád érte Merkelt

Angela Merkel német kancellár és várható utóda Olaf Scholz tehető felelőssé azért, hogy Németországban rendkívül súlyossá vált a koronavírus-járvány negyedik hulláma - derül ki kettejük kiszivárogtatott beszélgetéséből.

Szerző(k): Komócsin Sándor
10.
26.
15:11

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult kedden Berlinben az új német szövetségi parlament (Bundestag), és ezzel elkezdődött Angela Merkel politikai pályafutásának utolsó szakasza.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
10.
11.
14:29

Scholz: legkésőbb karácsonyig megalakul az új német kormány

Elkezdődött hétfőn Berlinben a következő német szövetségi kormány megalakítását célzó előzetes egyeztetések második szakasza, amelyben már csak a szeptemberi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes szociáldemokraták tárgyalnak lehetséges partnereikkel. A legutóbbi, 2017-es választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárjelölt tervei szerint ezúttal jóval gyorsabban, legkésőbb karácsonyig megalakul a szövetségi kormány - írja az MTI.

Szerző(k): Domokos Erika
09.
26.
19:16

Német választások: megjöttek az előzetes eredmények

Nagyjából azonos eredményt ért el a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
09.
26.
17:20

Német választások: nagyot nőhet a levélszavazatok aránya

A választásra jogosultak 36,5 százaléka szavazott Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson délután 14 óráig vasárnap - közölte a szövetségi választási bizottság.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
09.
13.
11:58

Tovább menetel az ütésálló Scholz Merkel széke felé

A két hét múlva esedékes német választások előtti második tévévitát is megnyerte Olaf Scholz, a szociáldemokraták kancellárjelöltje, pedig Armin Laschet, a CDU/CSU jelöltje kőkemény támadást indított ellene. A Bloomberg szerint államférfihez méltóan védte ki az ütéseket.

Szerző(k): Komócsin Sándor
09.
11.
08:04

Így érhet a győzelem kapujába az esélytelenségből egy politikus

Olaf Scholz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje a legesélyesebb arra, hogy Németország következő kancellárja legyen a szeptember végi parlamenti választások előtt két héttel. A 63 éves politikus két éve még azt fontolgatta, hogy visszavonul a politikából, másfél éve a pártja csak negyedik volt a pártok népszerűségi versenyében és fél éve is csak a harmadik helyen állt.

Szerző(k): Komócsin Sándor
09.
07.
16:03

Merkel kapálózik a baloldal szorítása ellen

Angela Merkel kancellár minden eddiginél határozottabban kiállt pártszövetsége, a CDU/CSU kancellárjelöltje, Armin Laschet mellett a német parlamenti ülésén elhangzott felszólalásában. Elsősorban egy a radikális baloldali Balodal pártot is magában foglaló kormánykoalíciótól tart.

Szerző(k): Komócsin Sándor