omikron

01.
23.
15:54

Már a Pfizer sem tartja előnyösnek, hogy négyhavonta oltják az embereket

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szombaton azt mondta, hogy a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben az éves vakcina előnyösebb lenne a gyakoribb emlékeztető oltásoknál - írja a hvg.hu a Reuters nyomán.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
01.
22.
19:58

Rusvai: jövő héten már tetőzhet az ötödik hullám

Rusvai Miklós víruskutató az RTL híradónak azt mondta, az omikron gyors terjedése miatt már a jövő héten tetőzhet az ötödik hullám.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
22.
17:50

Csehország mutatja, mi várható az omikronjárványban

Csehországot uralma alá hajtotta az omikron koronavírus-változat, a Magyarországhoz hasonlóan nagyjából 10 milliós országban a kiterjedtebb tesztelésnek köszönhetően napi 30 ezer körüli fertőzöttet találnak (ez kétszer annyi, mint Magyarországon), ám a csúcsot még nem érték el.

Szerző(k): Komócsin Sándor
01.
22.
07:18

Veszélyes az enyhe covid házilagos kezelése

Az omikronfertőzés nem egyszerű megfázás, még ha általában enyhébbek is a tünetei, mint a korábbi koronavírus-változatok okozta kórnak - figyelmeztet az orvosnő, aki óvja a betegeket attól, hogy otthon kezeljék magukat és antibiotikumot szedjenek.

Szerző(k): Komócsin Sándor
01.
21.
19:56

EMA: kell az emlékeztető oltás omikron ellen

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás, különösen az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos tünetekkel szemben, és csökkenti a kórházi ápolás szükségességét - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Szerző(k): Domokos Erika
01.
21.
19:18

Koronavírus: különös számokat sorolt a magyar miniszter, mi lehet a magyarázat?

Ha hinni lehet az egészségügyért felelős miniszter néhány nappal ezelőtti interjújában elhangzottaknak, akkor Magyarországon elképesztően rossz eséllyel éli túl valaki, ha Coviddal kórházba kerül, és alig van esélye arra, hogy súlyos állapotban intenzív kezelést kapjon. Ha Kásler Miklós számait nem vesszük komolyan - márpedig szakértők szerint az interjúban közölt adatainak nincs sok köze a valósághoz -, az a nagyfokú tájékozatlanságát tükrözi. Pedig a berobbant ötödik hullám elején nagyon nem mindegy, hogy az egészségügyért felelős miniszter nyilatkozata milyen magatartásra ösztönöz.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
21.
09:01

Koronavírus: csaknem 16 ezer új fertőzött, 65 halálos áldozat Magyarországon

Péntekre virradóra 15 957 új fertőzöttet azonosítottak, 65 beteg elhunyt. Egy nappal korábban 15 526 volt az új fertőzöttek, 71 a halálos áldozatok száma. Jelenleg 2674 főt ápolnak kórházban, közülük 201 beteg szorul lélegeztetésre. A kórházi beteg száma egy napja 2673 volt, lélegeztetőgépen 202 beteget kezeltek. Az elvégzett tesztek harmada igazolta a vírus jelenlétét. A legalább egy oltást felvett magyarok száma 4042 fővel nőtt.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
21.
08:37

Orbán Viktor: az omikron új kihívás

Sokféle változatát láttuk már a vírusnak, az omikron új kihívás. A szakemberek szerint szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik variáns. De az erő, amivel ránk tör, az gyengébb – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

Szerző(k): Tér Diána
01.
21.
08:01

Így készüljünk fel az omikron-fertőzésre és az átvészelésére

Az omikron-variáns fertőzőképessége rendkívüli, sorra dőlnek meg a napi fertőzöttségi adatok, s a növekvő esetszámok miatt egyre nagyobb az esély, hogy mi magunk is megfertőződünk, amit jó esetben otthoni karanténban átvészelhetünk. Hogy hogyan érdemes erre a lehetőségre felkészülni, melyek a legfontosabb teendőkről arról Rékassy Balázs és Várdi Katalin orvosok a Facebookon osztottak meg hasznos tanácsokat.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
19.
21:12

Müller Cecília: az omikron fertőzőképessége rendkívüli

A koronavírus-megbetegedések 87 százalékát az omikron variáns okozza, ennek a mutációnak a fertőzőképessége rendkívüli, azonban a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását - erről az országos tisztifőorvos beszélt szerdán.

Szerző(k): Szász Péter