oroszország

04.
18.
21:13

Az EU és az USA is komolyan aggódik Navalnij romló egészsége miatt

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt - írja az MTI brüsszeli tudósítója. Az amerikai kormányzat pedig figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
18.
17:54

Aggódnak Navalnij életéért, tüntetéseket szerveznek a támogatói

Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban a pokrovi börtönben fogvatartott, és egy ideje éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei. Az ellenzéki politikus azért kezdett éhségsztrájkba, mert egészségügyi panaszai ellenére nem kapott megfelelő orvosi ellátást a börtönben.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
18.
16:56

Saját űrállomást hoz létre Oroszország

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog - jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
18.
13:14

A Roszatomot is elérheti a csehországi robbantás válaszcsapása

Ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak szerepe volt a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére - jelentette ki Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
12:57

Salvini ellen elindul a bírósági eljárás túszejtés miatt

Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert túszejtés vádjával egy menekülteket szállító hajó feltartóztatásáért - írja az Euronews.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
10:08

Macron: erősebb fellépés kell Putyinnal szemben

Emmanuel Macron francia elnök szerint a nemzetközi közösségnek "világos határvonalakat" kell meghúznia Oroszországgal szemben, beleértve a szankciók bevezetését Vlagyimir Putyin orosz elnök "elfogadhatatlan viselkedése" miatt. Elmondta azonban, hogy a szankciók önmagukban nem elegendők. Szerinte van helye a párbeszédnek, de a nemzetközi közösség naiv politikájának véget kell vetni Putyinnal szemben.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
09:08

Csehország robbantással gyanúsítja Moszkvát, 18 embert kiutasítottak

A Cseh Köztársaság kiutasít 18 orosz diplomatát, akik a hatóságok szerint egyértelműen kémtevékenységet folytattak és részt vettek egy 2014-es hatalmas lőszerraktár felrobbantásában.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
08:37

Az Egyesült Királyság hadihajókat küld az oroszok miatt a Fekete-tengerre

Májusban brit hadihajók érkeznek a Fekete-tengerre az Ukrajna és Oroszország közötti növekvő feszültségek közepette. A bevetés célja, hogy az Egyesült Királyság szolidaritást mutasson Ukrajnával és a NATO-szövetségesekkel.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
18.
07:20

Orvosa szerint Navalnij bármelyik percben meghalhat

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat” – közölte szombaton a 44 éves ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin a családtól kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik - írja a hvg.hu az MTI híre alapján.

Szerző(k): Szepesi Anita
04.
17.
19:03

Eltékozolta a Putyin-éra a szovjet sikersztorit

Az orosz űripar, amely a Szovjetunió egyetlen olyan gazdasági ágazata volt, amely fel tudta venni a versenyt a hasonló nyugati technológiával, ma már csak árnyéka régi önmagának. A rendszerváltást követő fejetlenség okozta kárt a Putyin-éra 20 éves stabil kormányzása alatt sem sikerült elhárítani.

Szerző(k): Komócsin Sándor