policy_agenda

11.
26.
12:49

Jön a harmadik hullám, távolodik a kilábalás?

Legkorábban csak a jövő év végére érheti el vagy közelítheti meg a magyar gazdaság teljesítménye a 2019-es szintet. Ezzel együtt sem lesz már semmi sem olyan, mint a pandémia előtt.

Szerző(k): Molnár Csaba
11.
18.
13:08

Elmarad a kilábalás, sötét idők jönnek a családokra

Nagyjából minden mutató arra utal, hogy szemfényvesztés közelgő kilábalást emlegetni – erre jut a harmadik negyedéves GDP-adathoz illeszkedő jelentésében a Policy Agenda. Saját mutatójuk, a gazdaság fejlődés index (GFI) 0,94 százalékos értéke azt mutatja, hogy szinte valamennyi ágazat teljesítménye változatlanul csökken, a még állva maradt cégek is megrogyhatnak.

Szerző(k): Molnár Csaba
08.
26.
11:51

Policy Agenda: a nyugdíjak egyértelműen veszítenek értékükből

Magyarországon érdemi anyagi támogatás hiányában a tömeges munkanélküliség miatt kialakult jövedelemhiány miatt eddig relatív biztonságban élő családok élete ellehetetlenülhet. A járvány kitörése óta több mint kétszázezren nagyrészben vagy teljesen elvesztették a munkajövedelmüket, és csekély megtakarításaikat is felélték, így elvesztették az anyagi biztonságukat - vélik a Policy Agenda kutatói.

Szerző(k): Domokos László
04.
08.
10:29

Magyar válság: szomorú prognózis érkezett

A koronavírus-járvány nyomán kialakult világgazdasági helyzet alapjaiban befolyásolja a magyar felzárkózási folyamatot. A járvány nagysága és vége azonban nagyon bizonytalan, ezért a gazdasági romlás nagyobb is lehet, már ebben az évben 5-7 százalékos GDP-zuhanást sem tartanak kizártnak az elemzők - ezzel együtt még bármi lehet a Policy Agenda kutatói szerint.

Szerző(k): Domokos László
10.
02.
09:20

Ez az önkormányzati választások egyik valódi tétje

A 23 megyei jogú városban 1,96 millió ember lakik, ez több, mint a főváros teljes lakossága. Az elmúlt választási ciklus alatt 4 ezer milliárd forint kiadás felett rendelkeztek ezek a települések. Sem politikai, sem fejlesztéspolitikai szempontból nem lényegtelen, hogy az ellenzék és a kormánypártok választási küzdelme hogyan végződik - állapította meg a Policy Agenda a elemzése.

Szerző(k): Domokos László
07.
24.
10:06

Csökkent a parlamenti törvénygyár teljesítménye - mi történt?

A Fidesz-KDNP a 2018-as választásokon ismét visszaszerezte kétharmados többségét a parlamentben. Az elmúlt három parlamenti ciklusának első évét összehasonlítva az látszik, hogy csökkent a parlamenti törvénygyár teljesítménye, újra erős a kétharmad szerepe, ugyanakkor csökkent a kormánypárti frakció fontossága - derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Szerző(k): Domokos László
07.
10.
09:40

Mire volt jó a kormány csodafegyvere?

Az elmúlt tíz évben a kormányzat több mint 1700 milliárd forintot költött el a közfoglalkoztatási program működtetésére. A Időközben elkezdődött a rendszer leépítése. Ennek következményeit vizsgálta meg a Policy Agenda.

Szerző(k): Domokos László
06.
26.
15:54

Elemzés: jóval alacsonyabbak a magyar átlagbérek a hivatalos adatnál

Majdnem 15 ezer forinttal alacsonyabb lehet az átlagbér annál az adatnál, amit a KSH közöl és a foglalkoztatottak száma is messze lehet attól, amit a hivatalos propaganda közöl.

Szerző(k): Komócsin Sándor
06.
12.
09:54

Az ország egyes részei kiürülnek - ezen is spórol az állam

A munkaerőhiány mellett nem ritkák a helyi munkaerőpiaci krízisek, amelyek olykor több száz ember munkáját fenyegetik. A 2020-as költségvetési javaslat alapján az állam csökkenti az NFA kiadásait. A Policy Agenda (PA) azt vizsgálta meg, hogy mi áll a háttérben, milyen változások voltak az elmúlt tíz évben.

Szerző(k): Domokos László
05.
29.
09:32

Mit hozott a falusi csok a Fidesznek?

Brutálisan nőtt a kormánypártok támogatottsága az elmúlt öt évben azokon a településeken, ahol sok közmunkás él vagy falusi csokot osztogatott a kormány.

Szerző(k): Komócsin Sándor