ptk

03.
07.
13:34

Behajtási költségátalány: átírnák a szabályokat

Kikerül a Polgári törvénykönyvből (Ptk.) a 40 eurós bahajtási költségátalány, viszont önálló törvény szabályozná a jövőben annak megfizetési szabályait - erre tettek javaslatot Kósa Lajos (képünkön) és Vas Imre fideszes parlamenti képviselők.

Szerző(k): Németh Géza
02.
21.
10:20

Fontos határidő közeleg - cégmegszűnési hullám fenyeget

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes kötelező törzstőkeemelés miatt - mondta Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese.

Szerző(k): MTI
02.
15.
10:34

Kft.-je van? Március 15-ig lépnie kell

Az új Ptk. megemelkedett tőkekövetelményekkel kapcsolatos türelmi ideje 2016. március 15-én lejár. Ezzel a kft.-k kötelező minimum tőkéje most már végleg a korábbi követelmények hatszorosára emelkedik. Mivel az eljárás időigényes, az érintett vállalkozásoknak nem szabad tovább halogatniuk az ezzel kapcsolatos teendőik elvégzését - hívja fel a figyelmetLeitnerLeitner.

Szerző(k): Napi.hu
02.
05.
08:34

Van vállalkozása? Itt a figyelmeztetés

Végső határidőt szabott a jogalkotó arra, hogy a gazdasági társaságok és szövetkezetek összhangba hozzák létesítő okirataikat az új Polgári Törvénykönvvvel - mondta az InfoRádiónak Szira Éva, a Budapest Környéki Törvényszék bírája.

Szerző(k): Inforádió
12.
08.
16:41

Bérelt ingatlant vesz? - Erre figyeljen

Az ingatlanpiacon gyakran cserélnek gazdát bérbe adott ingatlanok. A bérleti szerződések ekkor átszállnak az új tulajdonosra. Az új Ptk. szerint azonban az új tulajdonos nem veheti igénybe a bérletet korábban biztosító kezességet, óvadékot, bankgaranciát vagy más biztosítékot.

Szerző(k): Napi.hu
09.
25.
15:05

A jelenlegi törvény olyan, mint egy Arany-ballada - homályos, átláthatatlan

Ahhoz, hogy a tartozásokat a jelenleginél nagyobb arányban lehessen behajtani, több csődeljárásra lenne szükség - hangsúlyozta előadásában Juhász László, nyugalmazott táblabíró, címzetes egyetemi docens a Napi.hu csütörtöki követeléskezelési konferenciáján.

Szerző(k): Napi.hu
09.
15.
16:59

Lakást bérel vagy kiad? Ez a hír érdekelni fogja!

A bérbeadott ingatlan eladásakor az új Ptk. szerint az eladó nem mentesül a bérlővel szembeni kötelezettségek alól. Amennyiben a vevő megszegi a bérlővel szembeni kötelezettségeit, azokért most már az eladó is felelőssé tehető, akár több évvel az ingatlan értékesítése után is - hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Szerző(k): Napi.hu
04.
28.
18:18

Albérletbe menne? Itt a fontos törvényi változás

Az új Polgári Törvénykönyv a költségviselés, a használat, a használat ellenőrzése, a bérleti díj és a törvényes zálog kapcsán nagyrészt fenntartja a korábbi szabályokat, de komoly változásokat is végrehajt, amelyekre érdemes odafigyelni - hangsúlyozza Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda ügyvédje.

Szerző(k): Napi.hu
04.
25.
09:19

Fontos változások jöttek - Ön is érintett

Életbe lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely jelentős változásokat hozott szinte minden területen.

Szerző(k): Dzindzisz Sztefan
04.
16.
21:20

Meglepő hiba került az új Ptk.-ba

Az a munkavállaló, akik akár csak mikroszkopikus részesedést is kapott egy cégből, a béréhez sem juthat hozzá, ha a társaság nem fizethet osztalékot – hívta fel a figyelmet egy ügyvédi iroda az Index beszámolója szerint.

Szerző(k): Index.hu