ptk

04.
01.
13:32

Autót venne? Mostantól a közjegyző is kötelező!

Végül nem váltak valóra a legrosszabb félelmek a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszerének indulása miatt. Igaz, a közjegyzők hosszabbított nyitva tartásra kényszerülnek a növekvő ügyszám miatt, viszont pluszbevételre tesznek szert.

Szerző(k): Domokos László
03.
25.
12:04

Milliós bírság egy csúnya nyakkendő miatt? - itt az új törvény

A cégvezetőket az új Ptk. életbe lépése után sokkal könnyebben lehet felelősségre vonni, néha pedig egészen extrém esetekben is pert lehet indítani – hangzott el a Napi.hu HR-vezetők Országos Konferenciája 2014 elnevezésű eseményén.

Szerző(k): Dzindzisz Sztefan
03.
17.
15:18

Jó, ha tudja: változtak a pénzbehajtás szabályai

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) számos új szabályt hozott a gazdasági társaságok számára. Az újonnan bevezetett módosítások egyik sarkalatos pontja az elévülés szabályainak szigorítása.

Szerző(k): Napi.hu
03.
11.
11:32

Indokolatlan az óriási felizgulás

Nem értem a sajtónyilatkozatokat és a sok riogató cikket a korlátolt felelősségű társaságok (kft.-k) 3 millió forintra emelkedő minimális törzstőkéje kapcsán - mondta Sárközy Tamás jogászprofesszor.

Szerző(k): Napi.hu
03.
10.
13:34

Számviteli csapda az új Ptk.-ban

Sok ezer hazai cég számviteli gyakorlatát érinti az új Ptk. március 15-én hatályba lévő rendelkezése, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén pénzügyi lízinggé minősít egyébként határozott időre szóló bérleti konstrukciókat – hívja fel a figyelmet a Mazars. A könyvvizsgáló vállalat szerint az érintettek többsége nem tudja, hogy a jövő héttől változnak az ilyen ügyletekhez kapcsolódó nyilvántartási, könyvelési és adminisztrációs feladatok.

Szerző(k): Napi.hu
03.
10.
08:10

Vállalkozása van? Gyökeres változás jön szombattól!

Forradalmi változásokat hoz a gazdasági életben a nemzeti ünnep napja - emlékezteti a vállalkozások tulajdonosait a Népszabadság hétfői cikke. A félmilliós kft.-kre tőkeemelés vagy cégforma-módosítás vár, cégvezetők személyes vagyonukkal is felelnek döntéseikért.

Szerző(k): Napi.hu
03.
04.
18:05

Az Ab megsemmisített egy Ptk.-s rendelkezést

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezését, amely méltányolható közérdekhez köti a közszereplők bírálhatóságát - közölte a testület honlapján kedden.

Szerző(k): Inforádió
02.
24.
10:40

Házassági szerződésekben kutakodnának a terrorelhárítók is

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) március 15-i hatálybalépése szükségessé tette egy olyan rendelet megalkotását, amely részletesen szabályozza a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartását. Most ez a rendelet megjelent a Kormány.hu-n. A házassági szerződések csak akkor lesznek érvényesek, ha azt a központi nyilvántartásba veszik.

Szerző(k): Napi.hu
02.
21.
15:42

Fontos változások jönnek - Önt is érinti!

A jövőben akár elektronikus dokumentumban is átadhatja az értékesítő vállalkozás a vásárló fogyasztónak a jótállási jegyet, viszont a hőpapírra nyomtatott blokkra nem lehet rávezetni a jótállást - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amelyek a kormány honlapján jelent meg.

Szerző(k): MTI
02.
12.
12:18

Durva meglepetés vár a cégvezetőkre - akár 51 százalék is lehet az adóteher

Akár 51 százalékos adóterhet is jelenthet a cégvezetőknek nyújtott felelősségbiztosítás. Az új Polgári Törvénykönyv miatt viszont a cégvezetők nem ússzák meg, ugyanis a jövőben a cég által okozott kárért a vezetők saját vagyonukkal is felelnek.

Szerző(k): Napi.hu