sajtószabadság

05.
03.
19:24

Vera Jourová elismerte az EU tehetetlenségét a Fidesz-médiával szemben

Věra Jourová bizottsági alelnök az Euronews kérdésére elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt. Azonban a tranzakció pénzügyi értéke Jourová szerint "túl kicsi" ahhoz, hogy lépni tudjanak.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
02.
15:48

Borrell: a sajtó szabadsága veszélyben van, az EU támogatja a független médiát

Az információhoz jutás jogának érvényesülését, a sajtó szabadságát és függetlenségét, valamint a szólásszabadságot mindenhol elő kell mozdítani és meg kell védeni - mondta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtószabadság május 3-i világnapja előtt.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
07.
15:21

Pályázat nélkül döntöttek a Klubrádió régi frekvenciájáról

A Médiatanács kedden jelentette be, hogy ideglenesen - új pályázat nélkül - odaadja a Klubrádió által eddig hasznát budapesti 92,9 MHz-es frekvenciát az ATV tulajdonosaihoz köthető Spirit FM-nek. A Spirit FM közölte: azt szeretné, hogy a budapesti hallgatók ne maradjanak olyan rádió nélkül, ahol a többoldalú, kritikus gondolkodás teret kap.

Szerző(k): Domokos Erika
02.
10.
21:30

Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményez a Klubrádió ügyében

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
05.
18:58

Szubjektív értékelés is lesz a Klubrádió frekvenciájának használatára kiírt pályázaton

A Médiatanács jóváhagyta és megjelentette a budapesti 92,9 MHz-es rádiófrekvencia tíz éves használatára szóló pályázatát. Jelenleg ezen a frekvencián a kormánykritikus híreket is közlő Klubrádió sugározza műsorait.

Szerző(k): Domokos Erika
10.
02.
11:52

Kovács Zoltán a német sajtószabadságért aggódik

Komolyan aggódom a német sajtószabadságért - így kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a Facebookon a Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti (EP) alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozata körül kialakult ügyet.

Szerző(k): Szepesi Anita
01.
29.
11:44

A bíróság kimondta, jogsértően jött létre a fideszes médiabirodalom (frissítve)

Jogsértően hagyta jóvá a versenyhatóság a kormánypárti sajtóbirodalom létrejöttét, amelynek során 476 médiatermék került a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonába – állapította meg a bíróság abban a perben, amelyben a Szabad Pécs online lap kiadóját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
10.
06:20

Jogállamiság: Magyarország ismét terítékre kerül

Újabb meghallgatáson várják a magyar igazságügyminisztert kedden Brüsszelben. Ezúttal az igazságszolgáltatásról, a sajtó- és akadémiai szabadságról faggatják.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
12.
03.
18:47

Komolyan próbára teszik a sajtószabadságot Amerikában

Alaposan megnehezíti egy több ezer újságírót foglalkoztató médiabirodalom munkáját, hogy a cég névadó tulajdonosa újból próbát tesz a nagypolitikában. Michael Bloomberg az Egyesült Államok elnöke szeretne lenni demokrata jelöltként, ami megköti a világ egyik legnagyobb és legismertebb hírügynökségének működési kereteit, ez érthetően nagy felháborodást keltett a szakmában.

Szerző(k): Rácz Gergő
08.
17.
11:34

Júniusban még kapkodtak érte, most senkinek nem kell a Heti Válasz

Júniusban még árverseny döntött a Heti Válasz hetilap kiadói jogának és online archívumának megszerzéséről, mára viszont alábbhagyott az érdeklődés: ajánlat sem érkezett a felszámolás alatt lévő kiadócég követeléseink, bútorainak, könyveinek és kiadványainak megvásárlására.

Szerző(k): Domokos Erika