szél

06.
21.
10:58

Hármasával telepítik a világ legnagyobb szélturbináit

Néhány évig tesztelni fogja a spanyol Saitec mérnökcég azokat a gigantikus tengeri szélturbinákat, amelyeknél elsőként Bilbao partjainál mérik meg a gyakorlatban is a szélenergia-potenciált.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
16.
10:25

Paksnál nagyobb már a magyar napelemes potenciál, egy év alatt több mint 60 százalékos volt az ugrása

Közzétette a tavalyi év előzetes energiastatisztikai adatait összefoglaló jelentését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). E szerint Magyaorrsáz továbbra is jelentős mértékben importra támaszkodik, de a napelemes áramtermelés jelentősen megnőtt.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
14.
08:09

Két óriás bojler oldja meg a szomszédban a zöldáram-túltermelést

Kár volna a szélenergiát elpazarolni - gondolták Bécsben, de annyira komolyan, hogy átalakítják miatta az osztrák főváros távfűtési hálózatát is.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
11.
11:34

Megüzenték: ha zöld hidrogént akartok, építsetek minél több szélerőművet

Jól lehet, a magyar energiastratégiában szerepel, hogy Magyarország kiemelten kezeli, hogy részese legyen a zöld hidrogén iparnak, a Siemens Gamesa most megjelent iparági alapvetései szerint ez anélkül nem fog menni, hogy drámai mértékben meg ne növelnénk a szélerőművek számát, méretét. A fehér könyv azt az utat jelöli ki, hogyna válhat 2030-ra (2050-re) valóban az energetika megoldókulcsává a zöld hidrogén.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
08.
12:36

Még sosem voltak ekkora veszélyben a vásárlók

A magyarok 15 százalékával előfordult már, hogy hamisított terméket vetettek meg vele. A hamisított termékek súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatokat rejthetnek. Világszerte 4 milliárd euró értékben kerülnek forgalomba például hamis gyógyszerek. Az uniós behozatal 6,8 százaléka – 121 milliárd euró értékben – hamisítvány.

Szerző(k): Molnár Csaba
06.
07.
17:37

Már látszik, merre van Amerikában előre

Nincs kétség, hogy az Egyesült Államokban komolyan veszik az energetika átalakulását, legfeljebb azon lehet vitázni, hogy ha Donald Trump négy éve nem lett volna, mennyivel járhatna a megújuló energia szektor előrébb. Erősödik a szél, és rengeteget süt a nap - ez a most közzétett friss beruházási adatokból világosan látszik.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
03.
15:47

Kiderült az igazság a magyar halálozási adatokkal kapcsolatban

Magyarország a lakosságarányos Covid-halálozásban a világ élvonalában áll, amit a kormányzat eddig az eltérő statisztikai módszerekkel magyarázott. Azonban ez egyszerűen nem igaz, mert nálunk is a WHO ajánlása alapján számolták a koronavírus áldozatokat, éppúgy, mint a legtöbb országban - derül ki Müller Cecília, országos tisztifőorvos válaszából, amelyet Szél Bernadett országgyűlési kérdésére adott. Müller válaszát a Facebookon osztotta meg a képviselő.

Szerző(k): Szepesi Anita
06.
01.
19:48

Dániában készülhet a legújabb Thor

Nem a mennydörgés vagy a vihar kalapácsos isteneként, sokkal inkább a skandináv mitológiában (az előbbieken túl) termékenységi ikonként ismert délceg, szőke hajú és szakállú daliaként gondolnak a dán energiaszektorban Thorra, akire ezért a legújabb, legnagyobb tengeri szélfarmjuk nevét is ráaggatták.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
29.
19:26

A Shellt bíróság kötelezi, a Total magától bújik ki a bőréből

Minek nevezhető másnak, mint "színe változásnak" az, amikor egy földgázra és kőolajra felépített vállalkozás úgy dönt: teljesen másként fogja fel eztán a világot. A héten a Shellt a hágai bíróság kötelezte erre, a francia Total magától lép az új útra.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
26.
16:53

Óriási próbapadra küldik a gigantikus méretű szélturbina lapátokat

Hogyan vizsgálható meg, hogy miként dolgozik, kopik és terhelődik egy több mint 120 méteres turbinalapát, ha nem úgy, hogy építenek köré egy még nagyobb tesztelő üzemet? Németországban hozzá is kezdtek a következő generációs, XXL-es méretű rotorlapátok próbapadjának megépítéséhez.

Szerző(k): Szabó M. István