szén-dioxid-kibocsátás

05.
12.
13:29

Új forintérmék jönnek a héten - az Európa-bajnokság tiszteletére

Egy ezüstből és egy színesfémből készült emlékérmét "kap" a foci-Eb.

Szerző(k): Csernátony Csaba
05.
12.
08:08

Egy év alatt tizedével csökkent az EU szén-dioxid-kibocsátása, de Magyarország csak a lista végén kullog

Miközben Spanyolországnak sikerült 16 százalékos csökkenést produkálnia, és az uniós karbonszennyezés negyedét produkáló németeknél is majdnem 9 százalékos volt a mínusz, Magyarországon ennek is csak a töredékét mérték.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
09.
15:26

Higanymocsarak maradnak hátra Amazóniában, grammonként 20 ezer forintért

Peru Madre de Dios régiójában az ember által létrehozott pusztaság élesen elválik az élő és virágzó amazóniai esőerdőtől. Az elmúlt évben még aktívabb lett az illegális aranybányászat az országban, amit környezetpusztító sufnimódszerekkel végeznek. A végeredmény minden nap egy tiszai ciánkatasztrófával felérő seb egy ökológiailag kényes területen.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
02.
13:50

Már 145 millió elektromos autó megjelenésével számolnak

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) frissen közzétett prognózisa szerint a tisztán elektromos autók, buszok, kisteherautók és nehéz gépjárművek száma 2030-ra megközelítheti a 150 millió darabot.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
02.
08:06

Tizedével nőtt a megújulók aránya, de háromból ketten ezzel sem elégedettek

Tavaly Baden-Württembergben nem csak (a német átlagot jóval meghaladó tempóban) napelemeket telepítettek, de miközben elköszöntek egy atomerőműtől, a fűtési és a szállítási ágazatban is drasztikusan emelték a megújuló források felhasználásának arányát. A német tartomány 2020-ban produkált olyan mutatót is, mely szerint 10 százalékot ugrottak egyetlen év alatt, de a polgárok többsége ennél is többet akar.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
22.
23:14

ENSZ-főtitkár: a szakadék szélén állunk

Több határozott lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a Fehér Ház virtuális klímavédelmi csúcstalálkozóján - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
04.
22.
15:40

Biden eltüntette Trump örökségét és Obamára is rávert

A Biden-adminisztráció csütörtökön ígéretet tett arra, hogy 2030-ig a 2005-ös szinthez képest 50-52 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az Egyesült Államokban. Washington reméli, hogy a Barack Obama-féle vezetés által tettnél nagyobb visszavágással a többi nagy kibocsátó országot is arra ösztönzi, hogy növeljék az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos ambícióikat.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
22.
12:23

Óriási román siker Amerikában

Sikeresen debütált a New York-i tőzsdén az UiPath nevű romániai szoftverfejlesztő vállalat, amely hat évvel ezelőtt még tíz főnek adott munkát egy bukaresti bérlakásban.

Szerző(k): Barabás Júlia
04.
21.
14:04

Mindenki rábólintott az uniós klímatervre

Az EU vezetői és az Európai Parlament tárgyalói szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy törvénybe foglalják a blokk azon célkitűzését, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon, és az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
20.
16:05

Ha így jövünk ki a válságból, annak katasztrófa lesz a vége

A globális szén-dioxid kibocsátás idén 5 százalékkal emelkedhet, ami arra utal, hogy a koronavírus járványt követő gazdasági fellendülés nem tűnik fenntarthatónak - figyelmeztetett friss jelentésében a Nemzetközi Energetikai Ügynökség.

Szerző(k): Lovas-Romváry András