szabadalom

05.
08.
18:49

Von der Leyen óvatos és összehangolt nyitásról beszélt

Az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozót követően szombaton az MTI szerint.

Szerző(k): Szepesi Anita
05.
07.
13:30

Merkel bekeményített, fityisz Biden orrára

Angela Merkel német kancellár a gyógyszeripari vállalatok mellé állt abban a vitában, hogy fel kellene-e függeszteni koronavírus-oltásaik szabadalmi védettségét vagy sem. Szerinte a járvány elleni harc eselyeit rontaná, ha a cégek nem jutnának hozzá ahhoz a forráshoz, amit a szabadalmaiknak köszönhetnek.

Szerző(k): Komócsin Sándor
05.
06.
13:24

Az Európai Unió is rálépne a vakcinagyárak sarkára

Az Európai Unió hajlandó megvitatni az Egyesült Államok által támogatott javaslatot, amely a Covid-19 elleni vakcinák szellemi tulajdonjogairól való lemondásra irányul - közölte csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Korábban az EU védte a gyógyszergyártók érdekeit, mondván így van motivációjuk a vakcinafejlesztésre, ha jön egy újabb járvány.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
06.
08:32

Az USA közkinccsé teszi a vakcinák szabadalmait

Az Egyesült Államok támogatja a Covid vakcinák szabadalmi oltalmáról való lemondást a globális egészségügyi válságra hivatkozva - jelentette be a Fehér ház. A világon számos országban alig indult csak meg a vakcinációs program, ami a világjárvány elhúzódását jelentené. Erre jelenthet megoldást, hogy a vakcinák szabadalmait elérhetővé teszik, hogy más cégek is megkezdhessék a gyártást. A gyógyszergyárak egyelőre ellenzik a lépést.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
23.
11:31

Meglepetést tartogathat az oltások egyik legnagyobb titka

Az amerikai kormány birtokában van az újfajta, a Moderna és Pfizer/BioNTech páros koronavírus-oltásában is használt vakcinagyártási technológia egyik legfontosabb szabadalma. Egy, az oltások fejlesztésében részt vevő amerikai tudós azt várja, hogy ezt a helyzetet jó célok elérése érdekében használják ki.

Szerző(k): Komócsin Sándor