szankció

05.
22.
10:58

Brüsszel döntése elkaszálja a paksi gigaberuházást, de az átállás nehéz lesz

Az Európai Bizottság ösztönözni akarja a tagállamokat abban, hogy megszüntessék az orosz nukleáris fűtőanyagtól való függőségüket, mivel 2027-ig leválasztanák az államszövetséget az orosz energiahordozókról. A REPowerEU program része, hogy nem orosz gyártmányú fűtőanyagot vásároljanak a tagállamok, így Magyarország is az atomerőművébe. Már egy cég jelezte is, hogy készen áll az üzemanyagcellák szállítására, de azért egy ilyen átállás soha nem zökkenőmentes.

Szerző(k): Szabó Dániel, Szabó M. István
05.
21.
14:17

A Kreml 963 amerikai ellen hozott intézkedést, Washington pénzt küld Ukrajnának

Szankciókkal sújt közel 1000 amerikai állampolgárt Oroszország, válaszul az ukrajnai invázió miatt hozott washingtoni büntetőintézkedésekre. Eközben Joe Biden amerikai elnök újabb Ukrajnának folyósított támogatásról döntött.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
21.
13:57

Orosz szankciók: Orbán Viktor újabb migrációs hullámra figyelmeztet

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, "ez a két ország biztonságban van, legyen szó gázról, vagy éppen élelmiszeripari termékekről" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a szerbiai Újvidéken.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
05.
19.
10:40

Török ingatlanokba menekül az orosz és az ukrán tőke

Elképesztő mértékben megugrott a vagyonos oroszok és ukránok részéről a háború kezdete óta a kereslet a török ingatlanok iránt. A vagyonmenekítés, az összeomló török líra és a török állampolgárság megszerzése egyaránt szerepet játszhat a nagy ingatlanboomban.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
19.
06:41

Putyin dubajozós trükkjétől féltik a szankciókat

Svájcban az Oroszország elleni szankciók bevezetése óta jelentősen megnőtt az Egyesült Arab Emírségekből származó aranyimport. A Swissaid civil szervezet nagyobb átláthatóságot követel annak megállapítására, hogy ez az arany Oroszországból származik-e.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
18.
07:08

Hatalmas a pánik egy ultraluxus iparágban az oroszokat sújtó szankciók miatt

Az orosz gyémántbányászati óriásvállalatra vonatkozó amerikai korlátozások pánikot keltenek az egész iparágban. A kereskedők megoldási lehetőségeket keresnek, hogy továbbra is megcsapolhassák a világ egyik legfontosabb drágakőforrását.

Szerző(k): Molnár Csaba
05.
16.
20:45

Nincs megegyezés az Oroszország elleni újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Szerző(k): Tér Diána
05.
16.
11:38

Németország borítja az uniós olajembargót, külön tiltást vezetnek be

Németország azt tervezi, hogy az év végéig leállítja az orosz kőolaj importját, még akkor is, ha az Európai Unió a következő szankciócsomagjában nem tud megállapodni egy uniós szintű tilalomról - tudta meg a Bloomberg német kormányzati forrásokból. Még államosításra is készülhet Berlin, hogy kiszorítsa az orosz Rosznyeftet. A magyar alkupozíciót is boríthatja a német lépés.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
16.
10:45

Pletser Tamás: lassan oda jutunk, hogy az oroszoknak le kell kapcsolniuk az olajkitermelést

Miután nemcsak az energetikai újságírók mantrája, hogy a gázról és olajról, de az egész energetikáról alkotott eddigi képünk is alaposan megváltozik, hanem gyakorlatilag ez lett a mainstream hírfolyam egyik legfontosabb témája, érdemes tisztázni néhány alapvető dolgot. Naponta érkeznek olyan információk, értesülések és olvasatok, amelyektől a helyzet csak még bonyolultabbnak tűnik; akár olajról, akár földgázról esik szó. A Napi.hu friss videós podcastjába ennek feloldására és enyhítésére hívtuk be Pletser Tamást, az Erste Bank olaj és gázipari elemzőjét.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
16.
10:30

Tovább nőtt a német digitális export - de az import még dinamikusabb volt

Márciusban is nőtt a német elektronikai és digitális ipari export, de már érezhető az oroszok háborúja miatti fékező hatás is - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István