szocho

05.
14.
09:51

Eltűnik egy újabb adó Magyarországról

A kormány kedden benyújtott adótörvény-módosítása szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba. Azon túl, hogy a vállalatoknál költségcsökkentést eredményez, a Niveus Consulting Group összegzte, hogy milyen változtatásokat tartogat még a módosítás.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
11.
15:17

Új adóintézkedéseket jelentett be Varga Mihály

A vállalkozásokat segítő adókönnyítésekről döntött a kormány, amelyek jelentős segítséget jelenthetnek a hazai üzletei szektornak – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint az intézkedések nyomán a pénzpiacok is könnyítésre számíthatnak, és kifehéredik az eddig szabályozatlan digitális pénzpiac is.

Szerző(k): Rácz Gergő
05.
03.
15:27

Újabb minimálbér-emelés jöhet júliusban, a minisztérium jelzése szerint

A munkavállalók aggódnak, de a Pénzügyminisztérium szerint meglesz a feltétele az újabb 1 százalékos minimálbér-emelésnek. Az Európai Bizottsághoz nemrég benyújtott konvergenciaprogramban fedte fel lapjait a tárca - írja az mfor.hu.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
04.
29.
11:41

Szja-bevallás: negyedmillió adózónak kell most figyelnie

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkezdte a papíralapú szja-bevallási tervezetek postázását, ezt idén mintegy 225 ezer ember kérte. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó, befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
20.
21:37

Turizmus: év végéig meghosszabbíthatja a kormány a kedvezményeket

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) örömmel üdvözli a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait, miszerint szükséges lenne a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása és a reprezentációs költségek után fizetendő adók közül a szociális hozzájárulási adó elengedése év végéig - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
03.
14.
14:57

Kérés nélkül adómentességet kapnak a bezárt katások márciusra

A márciusi adóügyi segítség három lényeges elemből áll, és több mint 320 ezer ember munkáját, vállalkozását védi meg - ismertette a járvány miatt bezárásra ítélt cégek adókönnyítéseit Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-vel

Szerző(k): Domokos Erika
01.
05.
08:30

Mégis érdemben nőhet a minimálbér 2021-ben?

A munkáltatók minimálbér-javaslata nemcsak a 2022-ben esedékes járulékcsökkentést veszélyezteti, de ellentmond a versenyszférában több cégnél tervezett, öt-nyolc százalékos béremeléseknek - mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Magyar Nemzetnek.

Szerző(k): Domokos László
11.
15.
09:10

Így kell jelezni, ha egy cég élni akar a járvány miatt elérhető adókedvezménnyel

A vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozások adókedvezményének igénybevételéhez nincs szükség külön kérelem, nyilatkozat benyújtására, elegendő lesz a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőket egyszerűen bejelölniük - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
05.
13:15

Járványhelyzet: ettől remeghet meg a magyar nyugdíjrendszer

A drámai öregedés miatt az idős állampolgárok ellátásának terhe egyre nehezebb lesz. Ez nemcsak a nyugdíjrendszert, hanem az egészségügyi és a szociális ellátórendszert is közvetlenül érinti. Csak tetézi a kockázatokat, hogy a válságkezelés jellemzően további eladósodáshoz vezető vészhelyzeti eszközei hosszabb távon újabb, mélyebb válsághoz vezethetnek. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ugyanakkor jelenleg szolidaritási-újraelosztási elemeket szükséges beépíteni a rendszerbe, illetve erősíteni kell a harmadik pillért.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
09.
18.
12:30

Fordult a hangulat a magyar kkv-knál: béremelés helyett bércsökkentés jöhet

Erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya a K&H kkv bizalmi index legfrissebb adatai alapján. Az előző negyedévben még a cégek 70 százaléka tervezett béremeléssel, most tízből csupán négyen. Ezzel szemben 12 százalékra nőtt a csökkentésben gondolkodók aránya, ami már évek óta nem volt jellemző. Összességében a keresetek stagnálása lesz jellemző a következő időszakra - írja felmérésére hivatkozva a K&H.

Szerző(k): Domokos Erika