tanulmány

08.
03.
07:46

Hónapokkal később is emlékezetkiesést okozhat a Covid-19

Egy tanulmány szerint több gyógyult beteg még jóval azután, hogy felépültek is memóriazavarokról panaszkodnak.

Szerző(k): Rácz Gergő
08.
02.
19:08

Egy 20 ezer éves koronavírus-járvány már kihatott az emberi génállományra

Egy nemzetközi kutatócsoport 26 népcsoport több mint 2500 emberének genomját elemezte, hogy megértsék a történelem korábbi koronavírus-járványainak hatását az emberi génállományra. Megállapították, hogy több mint 20 000 évvel ezelőtt már volt egy a mostanihoz hasonló pandémia a kelet-ázsiai régióban, amely a humán vírusinterakciós fehérjéknél komoly változásokat idézett elő. A kutatás segít feltárni, hogy milyen vírusok jelenthetnek veszélyt a jövőben, hogyan lehet ellenük védekezni, vagy miként lehet őket kezelni.

Szerző(k): Szabó Dániel
07.
29.
15:42

Annyi támogatást adtak a klímagyilkos szektornak, amiből az egész világot napelemhez lehetetne juttatni

Jelentést készített a Bloomberg a világ 20 legerősebb gazdaságáról a tekintetben, hogy az országok mennyiben tartották magukat a 2009-ben megfogadott karbonmentesítő és éghajlatváltozást kezelő lépésekhez. A mérleg szánalmas: a kormányok továbbra is támogatásokkal tömik a fosszilis ipart, a környezetszennyező energiaforrások fenntartására több mint 3 billió dollárt költöttek el. A helyzet csak azért nem elkeserítő, mert a változás - ha lassan is - de elindult.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
22.
12:59

Műanyagszennyezés: alig maradt időnk az óceánok megmentésére

Rohamtempóban csökkenteni kell az emberiség által felhasznált - és eldobált - műanyagok gyártását ahhoz, hogy az óceánok ne váljanak holt vizekké, 2040-re 80 százalékos csökkentés talán elegendő lehet - erre a megállapításra jutott egy grandiózus nemzetközi kutatás. A jelentést most publikálták.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
21.
23:19

Koronavírus: két tanulmány is durva adatokat mutat az indiai variánsról

Két tanulmány is alátámasztja a delta variáns veszélyességét - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ezek arra mutattak rá, hogy az indiai variáns sokkal virulensebb a fertőzés korai szakaszában, a kórházi kezelésre szorulás veszélye mintegy 120 százalékkal, az intenzív osztályra kerülés kockázata körülbelül 287 százalékkal, a halálozásé pedig 137 százalékkal magasabb, mint a korábbi változatok esetében.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
07.
17.
07:40

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy kis viaszszobron - közölték a londoni Victoria & Albert Múzeum szakértői pénteken.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna