tanulmány

06.
16.
10:48

Paks II: akkor sem jó ötlet vonatsínen aludni, ha nagyon valószínű, hogy közben nem jön a vonat

Komoly kételyek vannak a paksi atomerőmű földrengésbiztosságát illetően: egy osztrák tanulmány szerint nem lehet kizárni a területen a felszíni elmozdulással járó földmozgásokat.

Szerző(k): Szabó M. István
05.
30.
22:16

Orbán Viktor fiatalkoráról árult el új információkat egykori mentora

Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez - nyilatkozta Orbán Viktorról oxfordi egyetemi mentora, a lengyel Zbigniew Pelczynski a Blikknek. A professzor rendkívül tehetséges diáknak tartotta Orbánt, végül mégis csalódott benne. A magyar politikus mindössze két hónapot tanult 1989-ben Oxfordban, mert hazatért az első országgyűlési választásokra.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
17.
14:15

Tényleg megöl a sok munka - a járvány alatt csak romlott a helyzet

Évente több százezer ember halálát okozza globálisan a túlzott munkavégzés - derül ki a WHO új tanulmányából. A világjárvány csak rontott a helyzeten.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
11.
23:44

Olasz tanulmány: legalább 8 hónapig maradnak meg az antitestek a szervezetben a Covid-fertőzés után

A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a koronavírusos betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is – közölte a milánói Szent Rafael Kórház.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
03.
09:45

A vártnál olcsóbb lett a trieszti kikötő megvalósíthatósági tanulmánya

A trieszti kikötő projekt komplex üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányát a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. készítheti el, nettó 445 ezer euróért (mintegy 160 millió forintért). A becsült ellenérték 100 ezer euróval (36 millió forinttal) több volt ennél.

Szerző(k): Németh Géza
04.
09.
22:44

Szomorú adat az online oktatásról: semmit vagy alig tanultak a gyerekek

Súlyos tanulási hiányosságokhoz vezettek tavaly a koronavírus-járvány miatti iskolabezárások, az alsó tagozatos diákok jóformán semmilyen haladást nem értek el az az otthoni tanulással, az alacsony műveltségű családokban különösen markáns a tanulási veszteség - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Szerző(k): Domokos Erika
03.
20.
17:21

Nagyon sokan esnek ki az egyetemi képzésből

A hazai felsőoktatásban tanulók nagyjából harmada morzsolódik le, bizonyos szakokon a sikertelenség aránya az ötven-hatvan százalékot is meghaladja.

Szerző(k): Rácz Gergő
03.
11.
11:08

Fukusima: sebészkést forgatnak a sebben

Tíz éve előbb a tóhokui földregés, majd az ezt követő cunami, végül az ennek következményeként kialakuló nukleáris katasztrófa tette ismertté világszerte Fukusima nevét. A békebeli Japán eddigi legnagyobb iparági rombolásának hatásai és következményei mára elég jól kivehetővé váltak.

Szerző(k): Szabó M. István
02.
14.
14:53

Hogyan lehetne a digitális pénz törvényes fizetőeszköz?

Amennyiben valóban a digitális fizetőeszközök lesznek a pénz evolúiójának következő mérföldkövei, a jegybankok nagyon komoly jogi kihívások elé kerülhetnek. A jelen állás szerint a Nemzetközi Valutaalap által vizsgált 174 jegybankból mindössze 10-nek lenne arra jogosítványa, hogy a lakosság számára is elérhető digitális pénzt bocsásson ki.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
01.
26.
11:40

Újabb lépés a trieszti magyar kikötő ügyében

Komplex üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányt készíttet a trieszti kikötőprojekthez az Adria Port Zrt.

Szerző(k): Németh Géza