transparency_international_magyarország

06.
15.
14:48

A félelem miatt lehet nagy a magyar korrupció, az emberek 70 százaléka súlyos gondnak tartja

Miközben a magyarok 69 százaléka súlyos problémának tartja a kormányzati korrupciót, és több mint a felük elégedetlen azzal, ahogyan a magyar kormány fellép a jelenség ellen, a válaszadók 48 százaléka fél attól, hogy milyen következményekkel kellene szembenéznie, ha jelentené a korrupciót – derült ki a Transparency International Globális Korrupciós Barométer (GCB) felméréséből, amely az Európai Unió 27 tagállamában mérte fel a lakosság korrupcióval kapcsolatos attitűdjeit.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
06.
13:54

Vallott az új óriásalapítvány: 501 milliárdos állami vagyont kapott, elkötött 1,6 milliárdot

A kormány részvételével jött létre az egyik leggazdagabb új, közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, amely 501 milliárd forintnyi állami vagyon kapott. A tehetséggondozásra létrehozott alapítványtól a Transparency International Magyarország kikérte az alapító okiratát és az eddig megkötött szerződéseit - ezekből kiderült, hogy az elmúlt évben 1,6 milliárdot költöttek el szállodákra, tanácsadásra, informatikára és kommunikációra.

Szerző(k): Domokos Erika
04.
24.
10:31

TI: a magyar kormány terve alkalmatlan a korrupció érdemi csökkentésére

A magyar kormány egy 431 oldalas dokumentumban próbálja győzködni az Európai Bizottságot arról, hogy jogosult az országnak megítélt mintegy 5800 milliárd forintos uniós keretre, és ennek jegyében számos intézkedést is ígér. A Transparency International Magyarország azonban úgy véli, a dokumentum helyzetértékelése alapvetően téves, a valós problémákat nem tartalmazza, így a célokhoz vezető eszközök sem lehetne alkalmasak arra, hogy a hatásukra érdemben visszaszoruljon a rendszerszintű korrupció Magyarországon.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
03.
19:07

Még nem adott el lélegeztetőt a külügy

Nem adott el egy lélegeztetőgépet sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium - derül ki a tárca válaszából, amelyet a Transparency International Magyarország (TI) közérdekű adatigénylésére adott. Azt is közölték, hogy Favipiravir hatóanyagú tablettákat 1,8 milliárd forintért vásároltak.

Szerző(k): Domokos Erika
11.
30.
11:51

A magyarok feladhatják a leckét a kormánynak, ha az EU-ról van szó

Nem lenne könnyű dolga annak, aki a magyarokat az EU ellen szeretné fordítani - vélekedtek szakértők a Transparency International Magyarország eseményén. Egyelőre ugyanis szinte minden közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy a magyaroknak nagyon erős a kötődése az EU-hoz. Ezzel együtt azonban a magyar néplélek sem mentes az ellentmondásoktól, ha konkrét dolgok megítéléséről van szó.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
10.
22.
16:59

Ki, mennyiért újítaná fel a Lánchidat? Most Ön is szemmel tarthatja a tendert

A Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárás lebonyolításának átláthatósága és a nyílt verseny érdekében a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) megbízta a Transparency International (TI) Magyarországot az eljárás monitorozásával. A korrupcióellenes szervezet a tenderrel kapcsolatos jelentéseit nyilvánosan elérhetővé teszi - közölte a BKK és a TI Magyarország.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
21.
19:39

Kettészakadt az ország - ennyit tesz a pártszimpátia

Nagyjából minden második válaszadó jelentős veszélyként észleli az állami szintű korrupciót, az ezzel kapcsolatos attitűdöket pedig leginkább a pártszimpátia befolyásolja. A korrupció más formáit, például a rendőrök megvesztegetését vagy a számlaadás elmulasztását a magyarok többsége pártszimpátiától függetlenül elutasítandónak tartja - derül ki a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) Szociológiai Intézete és a Transparency International Magyarország közös jelentéséből.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
01.
23.
13:54

Súlyos kijelentések Magyarországról egy friss elemzésben

Magyarország az előző évhez képest hat helyezést rontott a Transparency International (TI) Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perceptions Index – CPI) alapján összeállított világranglistán, míg az EU-n belül megtartotta utolsó előtti pozícióját. Tovább gyengült a jogállam és a végletekig központosítottá vált a korrupció – derül ki a TI Magyarország jelentéséből.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
03.
27.
17:54

A rendszer is a nők ellen dolgozik - megrendítő példák Magyarországról

A társadalmi egyenlőtlenségek fokozzák a korrupció kockázatát, ezért a társadalom kiszolgáltatott csoportjai nagyobb eséllyel válnak visszaélések áldozataivá - derül ki a Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös kutatásából, amely azt vizsgálta, hogy a nőknek a társadalmi élet mely területein kell a korrupció fokozott kockázatára számítaniuk.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
01.
25.
08:14

TI: évi 4000 milliárdba kerül a magyar korrupció

Erősen kritizálta a magyar kormányt a Transparency International ügyvezetője, Martin József Péter. Azt állította a Népszavának adott interjújában, hogy míg 2013-ban még négy kormányközeli üzletember részesedett a közbeszerzések 11 százalékából, 2017-ben két ember már 26 százalékot hasított ki az állami megrendelésekből. A szervezet vezetője szerint csak társadalmi akarat szüntetheti meg a korrupciót.

Szerző(k): Szabó Dániel