vidék

05.
13.
20:18

Megnyitja a pénzcsapokat a kormány

A kormány az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési programjának magyar társfinanszírozását az eddigi 17,5 százalékról, 80 százalékra emelte - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvény megnyitóján.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
07.
07:08

Új beruházók menthetik meg a vidéki várost

Egy 1,3 milliárd forint összegű barnamezős beruházást követően, három új cég betelepülésére számíthat Ózd, így mintegy 550 új munkahely jöhet létre 2022-ig a borsodi városban – jelentette be a közelmúltban a térség országgyűlési képviselője. A beruházás támogatásáról kormányhatározat is született, viszont még mindig sok a nyitott kérdés. Az biztos, hogy ráfér a fejlesztés a városra, ugyanis két vállalat is kivonult a közelmúltban, így több mint 1800 ember munkahelye vált bizonytalanná, vagy szűnt meg teljesen.

Szerző(k): Kónya Ádám
05.
03.
08:30

A járvány meghozta a kerékpáros fordulatot

Míg a koronavírus-járványt megelőzően a szabadidős és turisztikai célú biciklizés lendületes bővülése volt jellemző, tavaly negyedével-harmadával többen pattantak nyeregbe a hétköznapokon. Közben Háromnegyedével többen bicikliztek tavaly a Balatonnál és a Tisza-tónál is - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából országszerte több mint 100 helyszínen elvégzett kerékpáros forgalomszámlálás adataiból.

Szerző(k): Szász Péter
05.
02.
20:04

A magyarok alig ismerik, pedig aranyat ér a nálunk is őshonos szarvasgomba

A szarvasgomba a világ egyik legdrágább fűszere és keresett luxusterméke, amely Magyarország több vidékén is őshonos. Korábban nem volt jellemző a használata a magyar konyhában, de a hazai csúcsgasztronómia mára felkarolta. Még mindig kevesen foglalkoznak nálunk a földalatti gombafajok felkutatásával, illetve termesztésével. Ezen ellentmondás okaira kereste a választ a Napi.hu riportjában.

Szerző(k): Kónya Ádám
05.
01.
15:59

Öt év várakozás után nyithat McDonald's a vidéki városban

A tervek szerint június elején kezdődhet az építkezés, év végén pedig megnyithat a McDonald’s gyorsétterem-lánc legújabb, Észak-magyarországi egysége Ózdon. Egy 5 éves történetnek kerülhet ezzel pont a végére, azóta próbálta ugyanis a borsodi település vezetése rávenni az amerikai franchise-t, hogy nyisson éttermet.

Szerző(k): Kónya Ádám
04.
26.
11:22

Felvirágozhat-e ismét a magyar kenderipar?

Amíg a 90-es évekig számos ipari kenderültetvénye volt hazánknak, az azt követő évtizedben a termőterületek szinte teljesen eltűntek. Napjainkban azonban már dolgoznak az ipari kendergazdaságok feltámasztásán hazai szakemberek, valamint a gazdákon túl vidéki önkormányzat is akad, aki próbálkozik a termesztéssel. A kendernek minden része felhasználható, így hasznosításának számos módja lehetséges a szépség- és élelmiszeriparon át, egészen az autóiparig.

Szerző(k): Kónya Ádám
04.
22.
13:43

Új pályázatokat írnak ki a Vidékfejlesztési Programban

A következő hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázati felhívásokat a Vidékfejlesztési Program következő módosításának köszönhetően. Emellett a tavalyi év végén megjelent kiírásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt azok keretösszege is 280 milliárd forinttal megemelkedik - mondta Nagy István agrárminiszter.

Szerző(k): Szász Péter
04.
15.
11:40

Ha három hónapig lehetnek nyitva a szállodák, az még nem elég a túléléshez

Ha a kormányzati enyhítés folytatódik, júliusban és augusztusban akár teltház is lehet a szállodákban - erre számít Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke, aki az ATV-nek beszélt a nyári kilátásokról.

Szerző(k): Szász Péter
04.
06.
07:08

Ha el is fogy az ivóvíz, akkor is a turistáktól várnak megváltást a kihaló magyar zsákfalvak

Számos apróközség fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi területein, melyek lakosságszáma néha a húsz főt sem éri el. Többségükben zsákfalvak, idősödő lakossággal és általában szerény infrastrukturális körülményekkel, viszont annál vonzóbb környezeti adottságokkal. Az utóbbi időben érdekes tendencia ütötte fel a fejét ezen aprófalvak többségében: manapság keresve is nehéz eladó ingatlanra találni a településeken, pedig van, ahol a vizet is lajtoskocsival hozzák, térerő is alig van. Helyszíni riport szakadt utakról, üres házakról, napelemparkokról.

Szerző(k): Kónya Ádám
03.
23.
15:27

Szerdától leáll a járóbeteg szakellátás a hatvani kórházban

Leáll a járóbeteg szakellátás a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézetben március 24-től - jelentette be az intézmény a Facebookon.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna