wto

06.
01.
14:35

A legalapvetőbb árucikkből fenyeget súlyos hiány

Az Európai Unió jelenleg folyó vizsgálata azzal fenyeget, hogy jó néhány kínai kötőelemgyártó ellen felléphetnek dömpingárak használata miatt. Ez azonban egy szakmai szervezet szerint könnyen komoly hiányhoz vezethet az Unióban csavarokból.

Szerző(k): Lovas-Romváry András
05.
22.
21:45

Mintegy 60 ország kéri a Covid-19 elleni vakcinák és orvosi eszközök szabadalmi jogainak lazítását

Mintegy hatvan ország arra kérte a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy a koronavírus-világjárvány elleni hatékonyabb harc érdekében ideiglenesen ne csak egyes Covid-19 elleni védőoltások, hanem más gyógyászati eszközök esetében is lazítsanak a szabadalmi jogokon.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
20.
21:04

Gyorsan le kell zárni az Airbus-Boeing-vitát

Az Európai Unió és az Egyesült Államok július 10-ig rendezni kívánja az Airbus és a Boeing repülőgépgyártók tiltott támogatásai nyomán bevezetett vámtarifák miatti vitáját - közölte Valdis Dombrovskis, a gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos.

Szerző(k): Szász Péter
03.
30.
11:40

Új akadály állhat az oltások útjába

Az amerikai üzleti szervezetek azért lobbiznak a washingtoni kormánynál, hogy ne támogassa a koronavírus-járvánnyal összefüggő készítmények, köztük a vakcinák szabadalmi védettségének ideiglenes felfüggesztését, mert nem lehetne világosan elválasztani mi lenne védett és mi nem.

Szerző(k): Komócsin Sándor
01.
06.
15:43

Milliók megélhetését fenyegeti a halászat összeomlása

Egyre súlyosabb következményekkel jár a hagyományos és az ipari léptékű halászat közötti feszültség, mivel a súlyos állami pénzekkel támogatott óriáshajók lassacskán kifogják az összes halat a vízből, amiből a szegényebb országok helyi halászai megélnének. A Kereskedelmi Világszervezet nem tudott lépni, 2021-re halasztották az évek óta esedékes nemzetközi megállapodást.

Szerző(k): Rácz Gergő
12.
31.
07:57

Újabb vámemelésről döntött az USA

Az amerikai kormány bejelentette szerdán, hogy megemeli egyes francia és német termékek, a többi között repülőgép-alkatrészek, borok, konyakok és más borpárlatok vámtarfiáit, válaszul a novemberben bevezetett európai uniós büntetővámokra.

Szerző(k): Szász Péter
11.
09.
16:33

Az EU új vámtarifákat vezet be amerikai termékekre

Az Európai Unió új vámtarifákat készül bevezetni amerikai importtermékekre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntése alapján a Boeing amerikai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott támogatások miatt - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnöke hétfőn az MTI szerint.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
10.
13.
18:59

Tovább romlik Európa és Amerika kereskedelmi kapcsolata

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélyezte az Európai Uniónak, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket sújtson büntetővámmal a Boeing amerikai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott támogatások miatt - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter
08.
21.
14:14

Brexit: lesújtó hírt közölt az uniós főtárgyaló

Hasznos tárgyalásokat tartott a héten a brit kormány és az Európai Unió a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, de továbbra sem sikerült jelentősebb előrelépést elérni - közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője az MTI szerint. Ezt erősítette meg a Brexit-tárgyalások hetedik fordulójáról Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója is a kétnapos egyeztetéseket követő pénteki sajtótájékoztatóján, aki szerint ezen a ponton a megegyezés valószínűtlennek tűnik.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
06.
29.
19:30

Az EU kereskedelmi biztosa visszavonta jelöltségét a WTO igazgatói tisztségére

Phil Hogan kereskedelmi ügyekért felelős európai uniós biztos hétfőn bejelentette, hogy visszavonja jelöltségét a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hamarosan megüresedő igazgatói tisztségére - írja az MTI.

Szerző(k): Szász Péter