A héten Robert Fico szlovák ex-miniszterelnök és a Smer nevű párt elnöke azt kérte a szlovák parlamenttől, hogy kötelezzék a Szlovák Nemzeti Bankot az ország aranykészletének hazahozatalára Nagy-Britanniából. A volt kormányfő szerint a történelmi példák azt mutatják, hogy a nemzetközi politikában az országok gyakran legközelebbi szövetségeseikben sem bízhatnak meg, s erre példaként a Csehszlovákiát a náci Németország kezére játszó 1936-os müncheni egyezményt említette újságíróknak.

Hirtelen fontos lett az arany

Fico a Bloomberg tudósítása szerint úgy vélte, hogy a szlovák aranykészlet a közelgő brexit és egy esetleges globális gazdasági válság miatt sincs többé biztonságban az Egyesült Királyságban. Az összefoglaló Fico szavait párhuzamba állította a többi közép- és kelet-európai nacionalista politikus és kormány aranyhoz való viszonyulásával.

Lengyelország épp a múlt héten fejezte be mintegy 100 tonnányi aranykészletének hazaszállítását. Adam Glapinski jegybankelnök szerint a lépést nem az indokolta, hogy megbízhatatlannak tartanák Nagy-Britanniát. Egyszerűen csak demonstrálni szerették volna az 586 milliárd dolláros lengyel gazdaság erejét, amely a legnagyobb Európa keleti felén - írja a Bloomberg. Lengyelország az elmúlt két évben megduplázta aranykészleteit, amely mostanra a régió legnagyobbjára hízott.

A Bloomberg meglehetősen nagyvonalúan összedobott anyaga megemlíti, hogy a migrációellenes miniszterelnök, Orbán Viktor is növelte a biztonságos menedéknek számító eszköz készletét, hogy így növelje a tartalékok biztonságát. De Szerbia erős embere, Aleksandar Vucic is nemrég az aranykészlet nagyobb felhalmozására biztatta az ország jegybankját. Ennek indokaként egy közelgő gazdasági válságot említett.

Oroszország és Kína lenne a minta?

Ezek a lépések a tükrözik az elmúlt években Oroszország és Kína által megtett lépéseket. A két ország nem dollárban lévő tartalékainak összege már eléri a 3 ezer milliárd dollárt, amint próbálják a függésüket csökkenteni az Egyesült Államoktól a geopolitikai viták miatt.

Az európai ex-kommunista országok részéről tapasztalható aranyláz okai viszont ennél változatosabbak és összetettebbek. Az igazi ok azonban elég egyszerű. Amint arra Vuk Vukovic, zágrábi politológus-közgazdász is rámutatott: az arany fontos jelkép. Ha az állam aranyat vásárol, akkor azt az emberek mindenhol a gazdasági függetlenség jelképeként értelmezik.