Nyugdíjemelés: a kormány megkárosítja az idős embereket?

Keveslik, ezért egyöntetűen elutasítják a nyugdíjasok az 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést. A Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsában (Nyuszet)együttműködő nagy országos érdekképviseletek 1,5 százalékos korrekciót, a kisnyugdíjasoknak is legalább 50 ezer forintot követelnek - reagált a kormány bejelentésére a Nyuszet.
Domokos László, 2020. október 26. hétfő, 09:29
Fotó: Napi.hu - Katona Vanda - Képünk illusztráció.

Jelentősen megkárosítja a kormány a nyugdíjasokat - két és félmillió embert - azzal, hogy mindössze 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést hagyott jóvá novemberre. Ez a mérték ugyanis nem követi az inflációt, s meg sem közelíti az élelmiszerárak emelkedését - állapította meg Juhász László, a Nyuszet elnöke.

A szervezet nem először kritizálja a nyugdíjszámítási rendszert, s nem először - vélhetően nem is utoljára - kevesli az emelések mértékét. Az ország legnagyobb szakszervezeteivel és civil szervezeteivel együttműködő Nyuszet most a novemberi 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítési mértéket tartja elfogadhatatlanul alacsonynak és az előzmények ismeretében indokolatlannak is. A számok alapján legalább 1,5 százalék kiegészítés jár - szögezi le az elnök.

Az év első hét hónapjában ugyanis az év eleji nyugdíjemelést jelentősen meghaladó infláció volt: júliusban és augusztusban is elérte az előző 12 havi mértéket, a 4,3 százalékot. Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, most pedig 1,2 százalékos kiegészítést tervez a kormány. Vagyis: egyszerűen nem jön ki a matek. Hiányzik 0,3 százalék - magyarázza Juhász.

Az elnök szerint a vonatkozó törvény ismeretével és annak betartásával is gond van. A  jogszabály szerint ugyanis az emelés mértékének meghatározásánál az első 8 hónap adataira alapozott várható éves indexet kell alapul venni. Ilyen adatot a KSH azonban szeptemberben nem hozott nyilvánosságra, októberben viszont váratlanul közzétette az első háromnegyed év nyugdíjas árindexét is, ami 4 százalék volt.

Az első nyolc havi érték közel lehetett a 4,3 százalékhoz, s ez alapján kellett volna az emelést meghatározni. Hogy ez nem történt meg, nemcsak az elmúlt tíz év gyakorlatával ellenkezik, hanem még tisztességtelen is - véli az elnök. Az érintett korosztály ugyanis járvány idején a 13. havi nyugdíj majdani bevezetési ígéreten kívül semmi mást nem kapott a kormánytól.

A Nyuszet éppen ezért nemcsak a hiányzó 0,3 százalékot követeli, hanem azt is, hogy a novemberi korrekció a kisnyugdíjasoknak se legyen 50 ezer forintnál kevesebb. Ez a néhány tízezer forint ugyanis túlzás nélkül a túlélést jelentheti kisnyugdíjból tengődő tízezreknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.10.27 10:11

@lauda:
Ez szép és jó, de mi köze van a hozzászólásomhoz?
Én tudom, hogy mi szerint számolják a nyugdíjat.
Te azt állítottad, hogy a 2000-2008 között regnáló kormány nem emelte a béreket, ami hazugság. Ez tény.

Az, hogy a jelenlegi kormány a forint rontásával tovább rontja a nyugdíj értékét, az is tény.
Tehát teljesen mindegy szinte, hogy mennyit dolgoztál/fizettél be, mert a kormány simán elinflálja azt is.
Magyarul, a most nyugdíjként kapott pénz nem ér annyit sem mint amit korábban levontak tőled/befizettél járulékok formájában.
Ez a lényeg, nem a mellébeszélésed.
Az aki nem fizetett be semmit, az nem is kap semmit.
Az aki meg önhibáján kívül került rossz helyzetbe, le van szarva jelenleg is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.10.27 10:02

@Sorathul: Sokan nincsenek tisztában azzal , mi is az a nyugdíj !!! A nyugdíjat a korhatár elérés után állapítják meg , figyelembe veszik a ledolgozott éveket , és a befizetett nyugdíjjárulékok összegét. Tisztában kell lenni azzal , aki keveset keresett , keveset fizetett a nyugdíjkasszába, kevés nyugdíjat is fog kapni. Vannak akik önhibájukon kívül kerültek rossz anyagi helyzetben , de van sok sumákoló akik csaltak a járulék befizetésekkel . és most rinyálnak a kevés nyugdíj végett . Nincs olyan , hogy minimál nyugdíj. Akiknek olyan rossz az anyagi helyzetük azt nem a nyugdíjkassza terhére kell megoldani , az szociális probléma , és szociális alapon kell megoldani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.10.26 21:45

Kenyér és liszt áremelés jön 20%-os emeléssel, a forintunk csak egy fél év alatt 10%-al ér kevesebbet az Euro-hoz képest, a KSH által elismert infláció 4% ezek meg adnak alamizsnaként 1,2%-ot.
Igy a nyugdíjas elszegényedés borítékolható ahogy a sorban állás a 2022-es választások előtt ajándék "választási" krumpliért.
Mocskos egy rendszert épített a Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.10.26 17:36

Sokat elmond ez az ötvenezer forintos követelés. Akinek még nyugdíja sincs, az kit érdekel? Miért csak a kisnyugdíjas kapjon ilyen kiegészítést, és azzal a 65 éven felüli, akinek még nyugdíja sincs, azzal mi legyen? Az ilyesmit életkorhoz, jövedelemhez kell kötni, nem a nyugdíjassághoz. A százalékokról meg nem érdemes vitatkozni, egyik verzió sem jó. A megkárosításnak nevezett akármi meg nagyon hangzatos, de értelmetlen. Jó elszámolási rendszer ezen a területen egyszerűen nem lehetséges. Bár, a jövő hónapra várható inflációs mértéken alapuló havi nyugdíjemelésekkel lehetne kísérletezni, utólagos havi korrekcióval. Egyszerű informatikai művelet. Igaz, még nem tartunk ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.26 11:56

A cikk címe hibás: nem kérdőjelnek, hanem felkiáltójelnek kellene a végén állnia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html