Lép a posta - végük lehet a piros postaládáknak

A logisztikai infrastruktúra megújítását tűzte ki célul a Magyar Posta, a vállalat emellett vizsgálja, hogy mely szolgáltatásokat érdemes megtartania, ezek közé tartozik például a hírlapterjesztés, valamint a piros postaládák és a postahivatalok számának és kihasználtságának újragondolása is - erről Schamschula György, a posta vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.
Szász Péter, 2019. november 9. szombat, 08:13
Fotó: MTVA/Bizományosi / Jászai Csaba

A posta fő bevételi forrása, a levél- és a csekkmennyiség folyamatosan csökken, míg a csomagok száma nő. Erre reagálva indították el az idén a logisztikai infrastruktúra átalakításának hároméves programját. A fejlesztés részeként ingatlanokat, gépeket vásárolnak, automatizálják a folyamatokat és olyan informatikai megoldásokat vezetnek be, amelyek rugalmassá teszik a csomagfeldolgozást és -kézbesítést. A cél az, hogy a szezonálisan kiugró mennyiségeket is kezelni tudják - idézi az MTI a lapot.

A termék- és szolgáltatási portfólió újragondolásánál a fő szempont az, hogy e szolgáltatások fenntartása gazdaságos legyen - mondta a vezérigazgató. Példaként említette, hogy az utóbbi években a nyomtatott lapok iránti igény drasztikusan csökkent, így vizsgálják, hogy hogyan érdemes a hírlapterjesztést megtartani. A piros levélgyűjtő szekrényeket is alig használják az emberek, a leveleknek csupán egy százalékát adják fel ezeken keresztül. Felmérik azt is, hogy mit tehetnek a postai hálózat gazdaságos üzemeltetéséért.

A postánál nemrégiben bevezetett elektronikus küldeménykövető rendszer a vezérigazgató szerint jól működik, ügyfélpanasz nem jellemző.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva Schamschula György elmondta: a vállalatnál csaknem harmincezren dolgoznak, átlagosan az állások körülbelül egy százaléka betöltetlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi1953, 2019.11.09 21:21

Mi lesz a számlákkal? Azt a gólya hozza?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2019.11.09 20:26

@Arnika: Yep, úgy, úgy, beszélgessen el kézbesítőkkel, rovatolókkal, olyanokkal, akik tényleg dolgoz(ná)nak, ne csak kamu statokat gyártó górékkal, aztán ha utána is hazudik, akkor már nem foghatja másra, vízbe vele pár nehéz csomaggal a nyakában. Az értékesítési górékat (azaz a semmittevőket) meg rúgja ki a picsbe, és helyettük is vegyen fel dolgozókat, és legyen béremelés - a dolgozóknak! Nem a főnököknek! Elhiszem, h a főnököknek egy komoly emelés szépen felhúzza a statot, de attól a flaszterpostás még ugyanúgy minimált visz haza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2019.11.09 11:32

A postánál nemrégiben bevezetett elektronikus küldeménykövető rendszer a vezérigazgató szerint jól működik, ügyfélpanasz nem jellemző. Hazugság. Október 25 és 30 közt sem nem működött, egyébként is pontatlan, nem minden adatot visznek fel és többször volt az elmúlt időszakban gond. Téves információkat kap a beosztottjaitól a vezérigazgató.
A szerinte sikeres bővítés eredménye hogy a külföldről érkező küldeményeknél az NKK-ban a szállítótól történő átvétel után akár 1 hétig nem kezdődik meg a feldolgozása, ami szintén ezután akár 6 napos ott tartózkodást igényel, lassú az átszállítás az OLK-ban, a hajnali órákban feldolgozott küldemény másnap délután lesz átszállítva az OLK-ba, Ott is van ami 2-3 napig dekkol mire kiszállítanák a kézbesítő postára, pedig azt írták hogy ott volt fejlesztés.
Természetesen a kézbesítő hiány miatt a helyi kézbesítés is 1-5 nap. Van amikor 2 nap nem hozzák ki csak az aláírós küldeményt, a normál küldeményt a 3. nap kézbesítik.
Az EU-n belülről érkező küldeményeket valamilyen megfontolásból vámoltatják, mert ez olvasható a küldemény követésben: Vámkezelés vége Nemzetközi Posta Kicserélő Központ, a hivatalos az hogy nincs vámolás ezekre a küldeményekre így teljesen felesleges ez a munka. Ha egyáltalán elvégzik.
És most még nem is volt nagy tömegű küldemény érkezés.
Szóval én azt javaslom Schamschula György úrnak, hogy ne fogadja el 100%-ban azt amit a beosztottjai tálalnak neki, tegyen egy látogatást a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban mert az a szűk keresztmetszet a külföldről érkező küldemények feldolgozásában, ami azért nem egy apró mennyiség, az ott dolgozók ha akarnák is a jelenlegi körülmények közt képtelenek elvégezni normálisan a feladataikat.
Beszélgessen el az utcán a munkájuk közben a kézbesítőivel, ne a vezetőik optimista jelentéseit olvasgassa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html