Annyira alacsony az átlagnyugdíj, hogy a magyarok 94 százaléka nem élne meg belőle

Meglepően kis igényűek, vagy éppen realisták a magyarok, ha arról van szó, hogy mekkora nyugdíjra lenne szükségük abban az esetben, ha holnap kezdenék meg a nyugdíjas éveiket - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.
Szász Péter, 2020. augusztus 27. csütörtök, 14:58
Fotó: Napi.hu

A magyar átlagnyugdíj ma nem éri el a havi 140 ezer forintot, mindössze 30 ezer forinttal magasabb, mint a nettó minimálbér és alig több mint fele a Központi Statisztikai Hivatal által számított 260 ezer forintos nettó átlagkeresetnek.

Egy átlagos, egyedül élő nyugdíjasnak 140 ezer forintból kell kigazdálkodnia a rezsit, az élelmiszert és a gyógyszereit és nem biztos, hogy ezen felül marad pénze a kikapcsolódásra, akár évente egyszer egy belföldi utazásra.

Ennyi, nem is elég

A magyarok szerint is nagyon kevés ez a pénz a havi megélhetésre, legalábbis ez derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadóknak ugyanis mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy kevesebb mint 150 ezer forint elég lenne a megélhetéshez ha holnaptól nyugdíjba kellene vonulnia.

Nincsenek ugyanakkor komoly elvárásai a relatív többségnek sem, ugyanis az emberek 43 százaléka megelégedne egy 150 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel is, míg a 250-350 ezer forintra a válaszadók 32 százalékának van szüksége.

Lényegesen kevesebben, mindössze az emberek 12 százaléka szeretne 350-450 ezer forintot és 7 százaléknyian ennél is többet.

Minél idősebb valaki, annál kisebb igényű

A kutatási eredményekből szépen kirajzolódik, hogy minél idősebb valaki annál kisebbek az igényei a nyugdíjával kapcsolatban vagy éppen a nyugdíjhoz közeledve látja, hogy a több százezres ellátás csak álom.

A 150-250 ezres ellátást a 18-39 éveseknek mindössze 37 százaléka tartja elegendőnek. Ez az arány a 40-59 évesek között már 41 százalék, míg a 60 fölöttiek esetében már 51. Körükben találhatók a közvetlenül nyugdíj előtt állók, akik már egyeztettek a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságával és persze maguk a nyugdíjasok.

A 39 alattiaknak a 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több mint 450 ezer forintra lenne szüksége a visszavonulása után, a 60 plusszosoknál ez az arány 4 százalék.

Óriási szakadék az iskolai végzettségnél

Egészen megdöbbentő, hogy a megélhetés költségeinél mekkora szakadék tátong a diplomások és az alacsonyabb - közép- vagy alapfokú - végzettségűek között. A Pulzus kutató kérdésére annyira kevés diplomás válaszolta, hogy elég a 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíj, hogy fel sem tudta tüntetni őket a grafikonon.

A diplomásoknak mindössze a negyede elégedne meg 250 ezer forintnál kevesebb pénzzel, míg a többeknél ez az arány majdnem 50 százalék. A diplomások ötöde 350-450 ezer forintot kapna és 14 százalékuknak ennél is több kell.

Város-falu ellentét

A kutatásban külön vizsgálták a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a városokban és községekben élők preferenciáját, törésvonalat azonban csak a falu-város vonatkozásában találtak.

A községek lakóinak több mint fele megelégszik 150-250 ezer forinttal, máshol ez az arány 40 százalék körüli. A falvakban pedig úgy tűnik teljesen elképzelhetetlen egy 350 ezer forintnál magasabb nyugdíj (5 százalék). A trend egyedül a legmagasabb, 450 ezer forintnál is magasabb ellátásoknál törik meg, ott ugyanis a budapestiek aránya 15 százalék, máshol jóval alacsonyabb.

Nemek közötti egyenlőtlenség

A nyugdíjakkal szembeni elváráson visszatükröződik a nemek közötti bérszakadék is, a nők körében 11 százalékponttal vannak többen azok, akik megelégszenek egy 150-250 ezer forintos ellátással, az ennél magasabb kategóriákban a férfiak vannak többségben.

 

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.08.28 22:01

@krix10: **Ezért halnak éhen napi 100 ezrek!**. Nem, nem halnak éhen. Legfeljebb nem veszik meg a szükséges gyógyszert, majd abba halnak bele. Éhhalál ellen jó, ha vesznek egy kiló lisztet, tésztát gyúrnak belőle tojás nélkül, aztán azt eszik üresen., mert többre nem telik. Vagy már gyúrni sem képes, akkor vesz egy kiló kenyeret, és valahol olcsó zsírt, és zsíros kenyeret eszik egész hónapban. Gúnyolódj csak tiszta lelkiismerettel, könnyű, mert neked olyan nincs. Nem létező dolgokkal is lehet villogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.08.28 21:40

@europeer: **Akkor hogyan élnek meg?**. Ne legyél ilyen egyszerű. Ne keverd a művészeket pl. a falusi kisnyugdíjassal. Anyu úgy élt meg, hogy havi harminc ezret átutaltam, és, ha meg kellett venni a téli tüzelőt, akkor azt fizettem, az öcsém meg, aki ott élt, ahol ő, felaprította a tűzifát. Akinek van értékelhető ingatlanja, az, ha nincs leszármazottja, vagy, ha van is, nem képes pénzelni, akár egy banktól is kaphat életjáradékot. Ha egyik sincs, akkor nyomorog. Ha van egy kis kertje, és a krumpli nem rohad el már a földben, még krumplis tésztát is ehet.
A művészek. Nem vagyok az, csak évekig adtam el szoftvereket a jogvédőn keresztül. Minden általam használt kifizetőhely, főállás, mellékállás, levonta az adót, a TB-t és a nyugdíj járulékot. És, mivel elment a pénz fele a kezelési költség miatt, csak annyi volt, hogy itt a fele. Harminc évesen nem vettem észtre, hogy csak a nyugdíj járulékot nem vonták, ezen az egy helyen. Ott volt a leadózott több millióm a nyugdíj folyósítónál, csak nem számított bele a nyugdíj alapba. Aki nem kap életjáradékot valamilyen díj kapcsán, járhatott ugyanígy. És láttam pl. a Kóbor interjút, nem siránkozott, csak, mikor megkérdezték, hogy mennyi a nyugdíja, akkor megmondta. Egyébként jól van anyagilag is. Árnyaltabban kéne látnod a világot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.08.28 10:59

"Annyira alacsony az átlagnyugdíj, hogy a magyarok 94 százaléka nem élne meg belőle"

Ezért halnak éhen napi 100 ezrek!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.28 08:49

A fotót mint illusztrációt is miként lehet értelmezni?
Látok 8 nyugdíjas kinézetű alakot és egy középen elterülő kutyát.
Mit szimbolizálhat ez a kép?
Remek csendélet jó időben. Süt a Nap, az idősek jól érzik magukat a szabadban, a kutya meg kifeküdt a melegtől. Ez még úgy egy idilli változat.
A rossz verzió a filózgatás közepette, hogy az éhes idős emberek miközben nézik a kutyatetemet, azon tanakodnak, hogy megegyék-e.
Tudom, tilos, de több országban még fogyasztják. Meg hát ha az ember éhezik, a kényszer ráviszi csúnya dolgokra.
A 80-as évek Romániájáról emlegettünk például olyanokat, hogy a varjú ott nem repül át.
Meg amikor országunkban sok kínai kajálda nyílt, egy időszakban arról tanakodtunk, hogy mintha eltűntek volna a kóbor macskák. Lehet, hogy pont befogadták őket, de lehet, hogy nem azért. Ezek csak olyan hipotézisek, filózgatások, mert a zember töpreng a töprengőben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2020.08.28 08:46

Azért az komoly, hogy az ország dolgozóinak jelnetős része keres MUNKÁVAL 150 ezer Ft-ot, nem hogy nyugdíjként kapjon ennyit! 250 ezer Ft meg a vicc kategória, az tényleg a magyar emberek legalább 70%-nak csak álom. Persze meg lehet keresni ennyit szar munkával is, de nem mindegy azért, hogy az ember mennyit dolgozik érte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html