Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál közérdekű adatigényléssel kérte ki a vélhetően több száz határozatot, ám azt a választ kaptuk, hogy az adatigénylés teljesítése "a kért adatok mennyiségére tekintettel, a Miniszterelnöki Kormányiroda alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár", ezért - élve a törvény adta lehetőséggel - 616000 forint költségtérítést kérnek - írja az újság.

A magyarázat az, hogy háromféle határozatot hozhat a kormány: az 1000-es sorszámúak a mindenki által megismerhető, a Magyar Közlönyben megjelenő dokumentumok, a 2000-es sorszámúakat az érintettek közvetlenül kapnak meg, a 3000-esek pedig, amelyek minősített adatot tartalmaznak, titkosították őket, és sehol nem hozzák nyilvánosságra.

A második csoport a legizgalmasabb, mert 2008 végéig a Magyar Közlönyhöz hasonló hivatalos lapban, a Határozatok Tárában megjelentek, azóta viszont nem, ezért épp az elmúlt 10 év kormányhatározatait kérték ki.

Ilyen titkos határozatok közé tartozik az elmúlt évekből például az, hogy 2016-ban eldöntötték, a szombathelyi stadion 4,3 milliárd forinttal drágábban épülhet meg. Vagy az, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016-ban Rogán Antal akkori miniszter szomszédja, Csetényi Csaba egyik cégét egy 1,4 milliárd forintos külföldi sajtó- és PR-munkával, egy német céggel konzorciumban. A portál azt is megtudta, hogy 3000-es sorszámú határozatból összesen 100 jelent meg, ezek annyira titkosak, hogy valószínűleg soha nem derül ki, miről szóltak.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.