Kommentek

tulajdonos: MaTar, létrehozva: 2019. december 8., vasárnap 16:02
 

antitroll, 2019. december 9., hétfő 8:20

@MaTar:
"A mai gazdasági viszonyok között az az egyetlen igazságos megoldás, ha a nyugdíjjogosultsági feltételek bekövetkezése után a nyugdíj jövedelemtől függetlenül jár"
Ezzel vitatkoznék. A felosztó-kirovó rendszer a társadalmi szolidaritás elvén alapszik. Az öregségi nyugdíj jogosultságot jogilag a betöltött életkor és ledolgozott (járulékfizető) évek alapján számolják.
Ebben azonban nem jelenti azt, hogy a jelenleg hatályos 65 évtől mindenképpen kapnia kellene! A "szolidaritás" azt jelenti szerintem, hogy ha már nem képes úgy, annyit dolgozni. Most nem kell nekem esni, hogy a nyugdíjasok kizsákmányolását éltetem! Nem! Amit most írtam, az akár a mostani kormány politikájába is beleférne! A nyugdíjak helyettesítési rátájának rontása pont arra ösztönöz(ne), hogy a lehető legtovább dolgozzon a munkavállaló, mert a nyugdíj nagy életszínvonal romlást jelent az aktív időszakhoz képest. Ez már most is érvényesül(ne), de szerencsére belerondít a munkaerőhiány. Ez és csakis ez az oka, hogy a most munkavállaló nyugdíjasok munkabérük mellett megtarthatják a nyugdíjukat, sőt a munkáltatókat is ösztönzik.
A közszférában is megoldható, ha keresztülfuttatják egy vállalkozáson a nyugdíjast. Onnantól nem ők alkalmazzák. Ez amúgy gyakorlat, ahol nagy a munkaerő hiány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
 

MaTar, 2019. december 8., vasárnap 16:02

Teljesen mindegy, hogy a nyugdíjas a magán- vagy az állami szektorból kapja a fizetését. A klasszikus nyugdíjelvekkel mindkettő összeegyeztethetetlen. A mai gazdasági viszonyok között az az egyetlen igazságos megoldás, ha a nyugdíjjogosultsági feltételek bekövetkezése után a nyugdíj jövedelemtől függetlenül jár. Azaz pontosan ugyanannak kell történnie, mint amikor valaki elkezdi a bankba tett tőkéjét és annak hozamait részletekben kivenni. A rendszer nálunk sem igazságos. A vállalkozók, őstermelők évtizedek óta élvezhetik a kettős bevételt, szerencsére most már a munkaviszonyosok is. A közszolgák közül viszont csak egyes kivételezettek. Nem a nyugdíjfeltételekben kell különbséget tenni. A foglalkoztatótól kell számonkérni, hogy a nyugdíjas munkajövedelme mögött van e hasznos teljesítmény, vagy nincs. Ha nincs, a foglalkoztatót kell felelősségre vonni. Nem az a korrekt szabályozás, hogy közszolgálatban foglalkoztatottnak a nyugdíj folyósítása tilos, hanem az, hogy adott jogviszonyban tilos vagy csak szigorú feltételekkel lehet nyugdíjast foglalkoztatni, s álságosan nem úgy tekinteni, hogy ez utóbbi sértené az egyenlő elbánásra vonatkozó követelményeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html