A KPKI Konzervipari Kutató-Fejlesztő és Minőségvizsgáló Kht. elődje 41 éve jött létre, hosszú ideig a Konzervipari Tröszt fiókintézeteként működött. A rendszerváltás után az ÁV Rt. tulajdonába került a kutatóintézet, majd 1993-ban kft.-vé alakult. A KPKI ma már teljes körü jogutódlással kht.-ként üzemel. Fő tevékenysége az alkalmazott kutatás - fejtette ki lapunknak Mészáros László, a KPKI Kht. ügyvezető igazgatója. A KPKI egyebek mellett módosított légterű csomagolással foglalkozik, amellyel például a friss zöldségek eltarthatóságát növelik. Az eljárás lényege, hogy a csomagoláson belül csökkentik az oxigén mennyiségét, s a helyére nitrogént vagy más gázt juttatnak. A kht. egészségvédő élelmiszereket is fejleszt, így a kutatók nevéhez fűződik a vas-aszkorbinnal dúsított csokoládé. A társaság diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat is végez. Több országban használják azt a zöldborsó zsengeségét mérő műszert, amelyet szintén a KPKI fejlesztett ki. Az intézetben már folyik a csemegekukorica és a zöldbab zsengeségének mérésére szolgáló műszer fejlesztése is - tudtuk meg Mészárostól. Az idén a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 20 millió forintot fordítanak gépparkjuk, illetve laboratóriumaik fejlesztésére. Előbbire már csak azért is szükség van, mert több magyarországi családi és kisvállalkozástól kapnak megrendelést egyedi gépek gyártására. A kht. éves nettó árbevételének 40-50 százalékát közcélú feladatok ellátásából éri el, erre keretmegállapodási szerződést kötöttek a tulajdonossal. A nettó árbevétel fennmaradó része magyarországi cégekkel - például a nagykőrösi Bonduelle Kft.-vel - kötött szerződésekből származik. A társaság tavalyi nettó árbevétele 50 millió forint volt, az idén 80 millió forinttal számolnak. A szintén 41 éves OHKI Országos Húsipari Kutató Intézet is kht.-vé alakult kft.-ből. Az ugyancsak 100 százalékban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonába tartozó - elsősorban kutatással és fejlesztéssel foglalkozó - intézet a váltástól kedvezőbb adózási feltételeket és az eddiginél jelentősebb megbízásokat remél - tudtuk meg Incze Kálmántól, az OHKI ügyvezetőjétől. Az ügyvezető hangsúlyozta: az élelmiszer-biztonság egyre nagyobb szerepet kap a világ országaiban, így Magyarországon is. Az intézet ezen a területen belül a húsipari szektort kívánja górcső alá vonni. Olyan technológiai eljárásokat kívánnak megvalósítani, amelyek kizárják a húsáruk szavatossági időn belüli romlását. A kht. árbevételének negyedét szerzi állami megrendelésekből, a többi a vállalatokkal kötött szerződéseiből jön össze, illetve pályázatokból. Az OHKI szerződésben áll a nagyobb húsipari cégekkel, így egyebek mellett a Pick Szeged Rt.-vel is. Az intézet részt vesz a starter kultúrás termékek kifejlesztésében is, ezzel az eljárással a nagy átmérőjű termékek - például a szalámik - érlelési ideje 90-100 napról 20 napra rövidíthető. A győri Ringa Rt.-vel az alacsony nátrium- és zsírtartalmú, „szívbarát" Vital sonkát fejlesztették ki közösen. Élelmiszeradalék- és segédanyag-teszteléseket is végeznek beszállítóknak és felhasználóknak egyaránt. Hofmeister Zoltán