Kommentek

tulajdonos: feketeluk, létrehozva: 2019. július 16., kedd 14:50
 

feketeluk, 2019. július 16., kedd 14:50

Számoljunk csak! Kb. 1kW/m2 a napsugárzás teljesítménye, ha magasan áll a nap. A csodálatos, 36%-os hatásfok ebből 360W/m2 villanyt termel. Magyarországon az időnek kb. negyedében süt a nap, tehát ez napi 8kWh/m2. Persze, borús időben is termel valamennyit, de sokkal kevesebbet, így 10kWh/m2-vel számolhatunk. A napelem ugyan sokkal nagyobb 1m2-nél, de nem napraforgó, általában hegyes szögben éri a nap, ezért 1m2 hatásos keresztmetszettel számolok. Ez egy év alatt 3560kWh. Ha a fogyasztás 16kWh/100km-re becsülöm, akkor ez évi 2000km-nyi távolságot jelent napelemmel. Persze ehhez az kell, hogy mindig szabad területen álljon az autó, nem garázsban, árnyas parkolóban és mindig legyen "hely" az akkuban, fogadni a töltést. (Ha három napos napra otthagyom, akkor 30kWh-nyi szabad akkunak kell lennie!)
Mellékhatás, hogy a 36%-os hatásfok azt jelenti, hogy a napsugárzásból a villamosenergia kétszeresét elnyeli, egy fehér autóhoz képest, ami egyrészt azt jelenti, hogy többet kell klímázni, másrészt ennek a villamos energia háromszorosával melegítjük a Földet, rontjuk bolygónk albedóját.

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html