Kommentek

tulajdonos: fairconto, létrehozva: 2019. augusztus 5., hétfő 1:06
 

fairconto, 2019. augusztus 5., hétfő 1:06

Szomorú olvasni Csernátory Csaba simán bedőlt az adóhatóság álláspontjának, pedig a Pénzügyminisztérium nem ért egyet a NAV értelmezésével, ami idén februárban megjelent, itt: https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/Az_ingatlan_berbeadas20190213.html

Az alábbi jogszabályi szöveg és az indoklás világosan mutatja, hogy a jogalkotói cél egyáltalán a nem a társasházi közös költség kizárása volt. A NAV már régóta folytat káros gyakorlatot a bérbeadás adminisztratív túlbonyolítása terén.

Szja tv. 17.§ (3a) Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre - az igénybevétellel arányosan - áthárított díja.

Indokolás
Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemélyek az ingatlannal összefüggő rezsiköltségeket (pl. víz, gáz, csatorna díját) jellemzően továbbhárítják a bérbevevőre. Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem megállapításánál azonban a hatályos szabályok szerint a bérbevevő által megfizetett rezsiköltségeket is bevételként kell figyelembe venni, ha a mérőórákat nem íratják át a bérbevevő nevére. A bérbeadó az említett bevételekkel szemben - tételes költségelszámolást választva - a ténylegesen felmerült és a bérbevevőre áthárított költségeket el tudja számolni. Ez a választás azonban azt eredményezi, hogy a magánszemélynek az adóévben valamennyi önálló tevékenységből származó bevételére a tételes költségelszámolást kell alkalmaznia.
Figyelembe véve, hogy a bérbevevő által megtérített rezsiköltségek a bérbeadó magánszemélyen csak ?átfolynak? (nem jelentenek tényleges bevételt, hiszen azokat az adott szolgáltató részére kell megfizetni), a törvény olyan szabályt fogalmaz meg, amely szerint a jövőben nem minősül a bérbeadó magánszemély bevételének az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, ezen más személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbevevőre - az igénybevétellel arányosan áthárított díja. A módosítás példálózó jelleggel ilyennek minősíti a közüzemi szolgáltatásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html