Kommentek

tulajdonos: na4, létrehozva: 2020. február 24., hétfő 17:16
 

antitroll, 2020. február 24., hétfő 17:43

@na4:
Ez sokkal bonyolultabb kérdés.
Először is, rosszul gondolod, hogy a vállalkozásoknak elviselhetetlen terhet jelentene a HIPA.
Nálunk nagyon alacsony a nyereségadó. A HIPA-val együtt is alacsony az adóköltsége a vállalkozóknak. Ezért nem menekülnek el.
Másodszor jól tetten érhető a dolog mögött a politikai szándék.
A HIPA a település címkézetlen és pántlikázatlan bevétele, arra költi amire akarja. Mivel már az SZJA-rész sem kerül visszaforgatásra, ez az összeg nagyon fontos ahhoz, hogy tényleg önkormányzatként viselkedhessenek.
A Fidesz az elmúlt önkormányzati választásokon jellemzően nagy HIPA bevételes önkormányzatokat vesztett el, élükön Budapesttel.
Ha a HIPA mint bevétel megszűnik, magasabb összeget kell visszajuttatni a kormányzat részéről az önkormányzatoknak, mert működni kell és azért fejleszteni sem ártana valamennyit. Ezt a juttatást azonban már lehet irányítani kormányzati, politikai indíttatásból, vagy lehet pántlikázni, feltételekhez kötni, pl. pályázatok képében "jutalmazni", vagy éppen büntetni a sikertelenségével.
A vállalkozások pedig ha hiszed, ha nem, annyira nem örülnének, különösen nem a nagyok. Az önkormányzatok többek között azzal "kedveskedtek" kedveztek nekik, hogy az HIPA bevételekkel az őket kiszolgáló utakat, infrastruktúrát támogatták. Ezek a cégek eddig is jelentős összegekkel szálltak be a helyet adó városok közéletébe, fejlesztéseibe a HIPA-n felül.
A "Jézus Szíve Bt"-re biztos igaz, hogy nagyon boldog lesz, ha megtakarít a HIPA-n éves szinten 200-500 ezer forintot. De nem ettől fog felvirágozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
 

na4, 2020. február 24., hétfő 17:16

Hagyják csak meg nyugodtan az iparűzési adót, a vállalkozások meg hanyatt homlok menekülni fognak. És akkor hol lehet majd dolgozni, miből lesz megélhetés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html