Kommentek

tulajdonos: Nyugatos_szolasszabadsag, létrehozva: 2019. április 25., csütörtök 16:53
 

misanthrope, 2019. április 26., péntek 10:15

Az alapjövedelem gondolatát tévesnek, helytelennek tartom, nem kellett volna idekeverni. Más kérdés, hogy ezen ki mit ért. Ha azt értjük rajta, hogy legyen egy alapvető szociális minimum, más szóval senki se haljon éhen, az nagyon is helyes gondolat. Talán ő is inkább erre gondolt. Csakhogy az alapjövedelem nem ezt jelenti.
A családi adókedvezmény felülről limitált. Ez az egy tévedés volt az interjúalany részéről (hogy szerinte nem az), de ettől eltekintve sok igazság volt abban, amit mondott. A családi adókedvezmény csak jelentéktelen segítséget jelent éppen a legszegényebbeknek, akiknek a leginkább szüksége lenne a segítségre. Ki van ez találva... A CSOK-ot pedig a legtöbbször nem tudják igénybe venni. A családi pótlék nem emelése kifejezett gonoszság, irgalmatlanság volt a legszegényebbekkel szemben az Orbán-kormány részéről. Mondhatnánk, burkolt rasszizmus.
A munkapiaci aktivitás a legszegényebbek között nem a családi pótlék befagyasztásától, nem a szegények sanyargatásától nőtt meg az utóbbi években, hanem attól, hogy a gazdasági válság enyhülésével megint megnőtt a munkalehetőségek száma.
Különösen figyelemre méltó - és szomorú - volt a legnagyobb szegénységben élő gyermekek arányát mutató grafikon. Bár javult e téren a helyzet, de csak a munkapiaci helyzet javulása miatt. És már Romániában is jobb, mint nálunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019. április 25., csütörtök 16:53

Sok szájtépés és némi hazugság a semmiért, plusz feleslegesen belekeverve az alapjövedelem.

"...létezik Lengyelországban és Romániában is, de mindkét országban jóval alacsonyabb mértékű és plafonírozott az ellátás, tehát bizonyos jövedelmi szint fölött nem jár. Magyarországon azonban ez nincs így."

Ez konkrét hazugság, mivel a cikk azzal indít, hogy az 500+ a lengyeleknél mindenkinek jár. Ugyanúgy mint nálunk a családi pótlék.
A családi adókedvezmény meg nominálisan van "plafonírozva" havi ~100ezer forintban (két keresőre). Ez nyilván az alacsony keresetűeknek nagyobb segítség, a magasabb keresetűeknek meg kevésbé.
A havi 100-as limit pedig pont úgy lett belőve, hogy két átlag fizetésű szülővel rendelkező család pont maximálisan kihasználhassa.

Nem értem miért ne lehetne kimondani, hogy azokat bátorítja az állam inkább gyermekvállalásra, akik nem munkanélküliek és nem élnek amúgy is jóval átlag alatti körülmények között.
Ez a különbség a balos segélyalapú és a jobbos munka alapú felfogás között. A segélyalapút már láttuk működni, meredeken zuhant is az aktivitási ráta. Mostmeg rekordsokan dolgoznak.

Azt sem értem amúgy, hogy miért csak pár százezer család élhet a családi adókedvezménnyel a 2 millióból. Nincs másfél millió legalább egy keresővel rendelkező gyermekes család Magyarországon? Perszehogy van, csak a cikkben megint hazudni kellett.

Az alapjövedelem nevű balos agymenést meg végképp nem értem miért kell ide keverni, amikor a finnek már kipróbálták és semmilyen pozitív hatása nem volt, ezért le is fújták.
Amint adsz X pénzt mindenkinek, abban a pillanatban lesz pontosan X összeggel drágább a megélhetés az orsazágban. Ergo teljes baromság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html