A lengyel hatóságok eddig 2 millió zoltyit, vagyis több, mint 427 ezer euró összeget fizettek ki indokolatlanul ukrán menekülteknek, melyből eddig csak 35 300 zlotyt tudtak behajtani. Ha egy személy menekült ellátást kap az országban, akkor a pénzfelvételtől számított 30 napig nem hagyhatja el az országot – írta a Rzeczpospolita.

Mivel a kiadott összeg töredéke került csak vissza a kasszába, Pawel Rzebrowski, a lengyel Társadalombiztosítási Hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Társadalombiztosítási Hivatal következetesen fog dönteni a megalapozatlanul kifizetett juttatásokról, és kötelezi a kedvezményezetteket, hogy fizessék vissza a felvett összeget. Hozzátette, hogy

a teljes kiadott összeget lehetőség szerint két éven belül be kell hajtani.

A lengyel társadalombiztosítás már mintegy 3200 ukrán állampolgár számára fizetett támogatást. Az iskolások után évi 300 zlotyi (64 euró) egyszeri összeget, a gyerekek után havi 500 zlotyit (106 eurót) igényelhettek, amennyiben 2022. február 24-e után érkeztek a köztársaságba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén március 7-én több, mint 1,5 millió ukrán állampolgárt tartottak nyilván Lengyelországban.

2022 nyarán a lengyel hatóságok azt közölték, hogy július 1-től megtagadják bizonyos ukrán menekült státusszal élő személyektől a napi fejenkénti 40 zlotyi (8,5 euró) élelmiszer- és lakhatási támogatást.

Ősszel a GazetaPrawna lengyel lap úgy fogalmazott, hogy az ukránokat arra akarják ezzel rávenni, hogy fizessenek az állam által biztosított szállásért, mert a hatóságok szerint nagyon gyakran a beérkező menekülteknek rendes teljes állása és fizetése is van.