Az arany ára márciusban egyéves csúcson járt, és 2022 eleje óta először lépte át a 2000 dolláros szintet.  A Silicon Valley Bank csődje és az azt követő Credit Suisse-felvásárlás miatti piaci instabilitás erősen megingatta a befektetők bizalmát a Capital elemzője szerint.

A biztonságos befektetés

Az arany árfolyamának dinamikus lendülete hosszú ideje tart, a befektetői hangulat a kockázatkerülés irányába változik. A biztonságos menedékeszköz árát a kereslet és a kínálat erői alakítják. Egyes befektetők recesszió vagy egyéb bizonytalan időszakok idején az aranyat biztonságos eszközként kezelik – akár infláció elleni fedezetként.

A történelmet tekintve a magas inflációs időszakok pozitívan hatottak az arany árfolyamára, mivel a befektetők hajlamosak a valutákból az értékálló aranytartalékokhoz menekülni. Ezért a központi bankok monetáris politikája kulcsfontosságú az arany árfolyamának alakulásában.

Fejre állt az aranyár 2022 végére

Az arany ára 2022 februárjában rekordközeli szintre szökött, átlépve az unciánkénti 2000 dolláros szintet. Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a piacokon jellemző a pesszimizmus. A hirtelen aranyár-fellendülés azonban rövid életű volt, az árfolyama csökkenni kezdett, és 2022 szeptemberére több mint 20 százalékot esett. A nagy zuhanás hátterében az erős amerikai dollár és az amerikai jegybank (Fed) agresszív kamatemelései álltak.

2023 első heteiben azonban elérkezett egy újabb trendforduló, és újabb magas- és mélypontokat járt be az árfolyam. Az arany ára 2022 novemberétől 2023 február elejéig 14 százalékkal emelkedett. Ebben szerepe lehetett a kínai gazdaság év eleji újraindulásának és ezáltal az ékszerek iránti erősebb keresletnek. A 2023 február végi mérsékelt visszaesés után az arany ismét kitört, ezúttal egy év óta először lépte át a 2000 dolláros határt.

Az arany árának ugrásszerű megemelkedése a Silicon Valley Bank összeomlása után kialakult zavarok közepette történt, ami arra kényszerítette a befektetőket, hogy biztonságos menedéket jelentő eszközöket keressenek.

Silicon Valley Bank összeomlása a 2008-as pénzügyi válság óta a legjelentősebb banki csőd volt. A bajba jutott pénzintézet nagymértékben amerikai államkötvényekbe fektetett, amelyek értéke az emelkedő kamatlábak miatt csökkent. Az ügyfélkivonások fedezésére a Silicon Valley Banknak el kellett adnia a kötvényeket, ami likviditási problémákhoz vezetett. Végül egyre több ügyfél vonta ki pénzét a bankból.

Fény az alagút végén

A folyamatos piaci bizonytalanság miatt az elemzők csak 2024-ig szóló aranyár-előrejelzéseket tesznek közzé. Március 13-án az ANZ Research felülvizsgálta korábbi aranyár-előrejelzését arra hivatkozva, hogy a Fed kamatemelési ciklusa lassul, a dollár pedig gyengébb lett.

A bankcsoport azzal számolt, hogy a nemesfém 2023 végére 2000 dolláron kereskedik, és 2024 szeptemberére 2025 dollárra gyorsul. Az ANZ Research egyáltalán nem adott ki semmilyen aranyár-előrejelzést 2025-re.