Egyelőre április 30-ig tervezi fenntartani az egyes élelmiszerek hatósági árazását a kormány és a piaci szereplők is biztosra veszik az ársapkák kivezetését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a legutóbbi kormányinfón azt mondta, két héttel a tervezett kivezetés előtt hozza meg a kormány a végleges döntést, vagyis április közepén.

A tárcavezető kiemelte, a kormány fenntartja azokat az intézkedéseket, amelyek az infláció mérséklését szolgálják. Lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét, várakozásaik alapján az év közepére az infláció visszaesése felgyorsulhat, az év végére elérhető az egy számjegyű infláció. A rezsicsökkentés, a kamatmérséklő intézkedések, valamint az árstopok egyelőre maradnak.

A piacon múlik az ársapkák sorsa

Nem véletlenül fogalmaz az árstop megszüntetésének dátumáról óvatosan a kormány. Korábban többször kiemelték: az érintett nyolc élelmiszer fogyasztói árának befagyasztása szociális intézkedés volt, így kivezetésére akkor lesz lehetőség, ha már mérséklődik az infláció. Mindezek alapján kijelenthető, hogy

az ársapkák kivezetéséről csak akkor határoz a kormány, ha a hatósági árak és a piaci árak közötti különbség érdemben csökken.

Ellenkező esetben az árszabályozás eltörlése jelentős áremelkedést okozna, ezek az élelmiszerek ráadásul meghatározó aránnyal bírnak a fogyasztói kosárban. A rossz időzítés így újra gyorsuló inflációt eredményezne és politikai okokból sem lenne szerencsés.

Az árstop megszüntetéséhez tehát pontosan látni kellene a piaci folyamatok várható alakulását, ugyanakkor egyelőre csak azt lehet biztosra venni, hogy minden az árak csökkenése irányába mutat, ez a folyamat pedig már elkezdődött.

Az árcsúcson már túl vagyunk, de ez még kevés

A globális piaci mozgások alátámasztják az elemzők korábbi várakozását, vagyis világszerte mérséklődik az élelmiszerek és a mezőgazdasági alapanyagok ára. Kivétel a cukor, amely várhatóan drágul. Ezt előrejelzésében az ENSZ világszervezete, a FAO is alátámasztotta.

Nyugat-Európában a fogyasztói árakat érdemben befolyásoló felvásárlói árak már tavaly év végén elérték a csúcsot, így idén már mérséklődött az infláció. Magyarország ebben is kivétel: a hazai rekord magas élelmiszer-inflációhoz részben hozzájárult, hogy míg 2022. utolsó negyedévében a legtöbb uniós országban stagnált, vagy enyhén már csökkent az egyes termékek ára, addig itthon továbbra is rohamléptekben emeltek az élelmiszerláncok.

Magyarország is túl van a nehezén

Már a hazai alapanyagárakon is látszik a fordulat:

a januári árcsúcs után szinte minden ágazatban tapasztalható a fogyasztói árak csökkenését eredményező felvásárlási árcsökkenés.

Erre az Európai Unió többi országához képest példa nélküli túlárazásokat követően a nagyvonalúnak ható bejelentésekkel rásegít a hazai kiskereskedelmi láncok árversenye is.

Az élelmiszer-alapanyagok felvásárlási és feldolgozói árának emelkedése valóban megállt, ez a burgonya kivételével az összes árstopos termék piaci árát érinti. Noha arról nincs nyilvános információ, hogy a beszállítók és a kereskedők milyen árakban állapodnak meg, és arról sem, hogy a boltok milyen árréssel értékesítik a különböző termékcsoportokat, az árak változása a felvásárlási árak alapján már látható.

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb, márciusi adataiból már valóban kiolvasható a fordulat.

A hazai feldolgozói és termelői árak az ársapkáktól függetlenül a globális piaci folyamatokat követik, így a világszerte mérséklődő árak előbb vagy utóbb a hazai üzletekbe is begyűrűznek.

Az is biztosra vehető, hogy a termelői árak nem csökkennek akkora mértékben, hogy a fogyasztók a jelenleg megszabott árszinten jussanak hozzá az árstopos termékekhez, vagyis májusban ismét nagyot drágulnak az élelmiszerek.

Nyugati árszínvonal a magyar boltokban

A tejtermékek ára nem nőtt februárban, sőt, több árucikk már valamivel olcsóbb lett. A nyerstej felvásárlási ára február végére közel négy százalékkal volt alacsonyabb, mint januárban, amikor a korábban nem látott szintet elérve felzárkózott az EU átlagához.

Ezt lekövette a tejtermékek feldolgozói eladási ára is: a kereskedők a legnagyobb emeléssel érintett tejtermékek közül 8 százalékkal olcsóbban tudják most beszerezni a vajat, 4 százalékkal a trappista sajtot. A tartóstejek felvásárlási ára, valamint az olcsóbb tejtermékek – a tejföl vagy a túró – ára érdemben még nem csökkent, mértéke 1-2 százalékos, de a folyamat már látható.

A csirkemellfilé ára a hatósági árazás bevezetése, vagyis 2022 február óta szintén nem változott, az intézkedés tovagyűrűző hatása miatt mérsékeltebben nőtt csirkecomb és a pulykamell ára is, mint amekkora áremelést indokolttá tettek a piaci folyamatok.

A termelői árak ugyanakkor jelentősen emelkedtek, a baromfi hazai felvásárlási ára januárban még az Európai Unió átlagárait is meghaladta. A fordulat a szárnyashúsoknál jelentősebb: márciusra átlagosan már több mint 5-10 százalékkal alacsonyabb volt az egészcsirke, a csirkemáj a csirkemell és a csirkecomb felvásárlási ára is, mint januárban.

Az étolaj ára emelkedhet legkevésbé az ársapkák kivezetése után
Az étolaj ára emelkedhet legkevésbé az ársapkák kivezetése után

A napraforgó étolaj felvásárlási áráról kevés információ található, ráadásul a hazai piacon gyakorlatilag monopol helyzet van. Az étolaj ára már 2021-ben jelentősen nőtt, idehaza 2021 októberérében, vagyis az árstopos fogyasztói ár kialakulásakor már túl voltunk egy fél év alatt végbement közel 30 százalékos áremelkedésen.

A napraforgó iránti komoly keresletcsökkenés, a várakozásokat jelentősen meghaladó ukrán napraforgómennyiség és az alternatív étkezési olajok piacán zajlott változások miatt jelentős árcsökkenés várható a következő hónapokban. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ennek valódi mértéke mekkora lesz, de az biztosra vehető, hogy a kormány az étolaj esetén szabadulhatna leghamarabb az árstoptól.

A rögzített árú termékek közül a búza finomliszt szabályozott ára is könnyen kivezethető lesz májustól a legfrissebb gabonapiaci előrejelzések szerint. Ennek leginkább az az oka, hogy a legtöbb ország részben szezonális okok miatt, részben a tavalyi pánikból okulva betárazott gabonafélékből, ráadásul a déli féltekén kiemelkedő termés várható a legfőbb növényekből.

A tojás és a burgonya rögzített árának kivezetése sem jelentene komoly áremelkedést, mivel ezeket a termékeket nem a 2021 októberi, hanem a 2022 szeptemberi árakon kell árulniuk az üzleteknek. A burgonya ráadásul ennél jóval olcsóbb lesz, mivel szezonálisan megjelenik ismét a hazai újburgonya a kínálatban.

A cukor ára nem csökken, sőt, világszerte emelkedik. A cukor hatósági árának kialakulásakor a régóta jelentős túlkínálat miatt egész Európában nyomott árakon lehetett cukrot kapni. Ez a felesleg az elmúlt időszakban eltűnt, és jelentősen nőtt a cukorrépa felvásárlási ára. Az előrejelzések szerint a termelői árak a következő hónapokban is jelentősebben nőnek.

Mutatjuk, ársapkák nélkül mennyit kéne fizetnünk

Az árak csökkenése miatt már most is jobban járnának a fogyasztók, ha eltörölné a kormány a szabályozott árakat, mintha ezt januárban, vagy decemberben tette volna meg. Ezért április végére jelentősen csökken a hatósági és a piaci ár közötti különbség. A piaci folyamatok alapján ezalól a kristálycukor lesz a kivétel, míg az étolaj ára alig nő.

 

Ha most szűnne meg az árstop, ennyit kellene fizetnünk:

  • Csirkemell: 2400 forint/kilogramm (+49 százalék)
  • Csirkefarhát: 500 forint/kilogramm (+48 százalék)
  • 2,8-as UHT tej: 500 forint/liter (+85 százalék)
  • Napraforgó étolaj: 1200 forint/liter (+58 százalék)
  • Tojás: 1000 forint/10 darab (2022. szeptember óta +38 százalék)
  • Búza finomliszt: 354 forint/kilogramm (+74 százalék)
  • Kristálycukor: 600 forint/kilogramm (+110 százalék)