Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Akkuyu Atomerőmű négy blokkja a Paks II. beruházáshoz hasonló, VVER-1200-as egységekkel épül a 2010 májusban kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján Törökország déli részén, Mersin tartományban. A négy blokk 2028-ig készül el a Földközi-tenger partján.

A bejáráson az építésvezető ismertette, az erőmű négy blokkjához a Roszatom tulajdonában lévő Ganz Engeneering és Energetikai Gépgyártó Kft. szállítja a hűtővíz-szivattyúkat, blokkonként négyet. A Budapesten készülő tizenhat nagyteljesítményű szivattyúból négy már az erőmű területén van, a Dunán, a Fekete-tengeren, illetve a Földközi-tengeren át érkezett Akkuyuba, a második blokkhoz pedig már gyártják ezeket a berendezéseket. A tizenhat hűtővíz szivattyú óránként csaknem 1 millió köbméter vizet továbbít majd.

A szivattyúgépházakat a tengerszint alá viszik, amihez egyedi építészeti megoldásokat alkalmaznak.

Gyenyisz Szezjomin hangsúlyozta, a világon egyedülálló módon egy atomerőműben egyszerre négy blokk épül BOO – Build Own Operate konstrukcióban. Ez azt jelenti, hogy a Roszatom nemcsak tervezője, építője és üzemeltetője a létesítménynek, hanem tulajdonában is áll.

Szergej Buckih, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear vállalat vezérigazgatójának első helyettese elmondta, hogy a 10 négyzetkilométeren épülő létesítményen 25 ezer munkavállaló dolgozik, többségük török állampolgár.

Hangsúlyozta, az Akkuyu Atomerőművet úgy tervezték, hogy 9-es erejű földrengésnek és egy 7-8 méteres szökőárnak, áradásnak is ellenálljon.

Elmondta azt is, hogy 400 beszállítóval dolgoznak, de egyik beszállító sem mondta vissza a megrendelést az Európai Unió Oroszország elleni szankciói miatt.

Szergej Buckih kiemelte, hogy a Roszatom törökországi atomerőmű építése kedvezően hat a térség gazdasági fejlődésére. Hozzátette: az orosz állami atomenergetikai konszern Törökország első atomerőművének felépítésével hozzájárul a török atomenergetikai ipar létrejöttéhez, és elmélyíti a két ország közötti kapcsolatot.