A TikTok videómegosztó alkalmazásnak már havi 150 millió aktív felhasználója van csak az Egyesült Államokban – számolt be róla a ReutersKét évvel ezelőtt ez a szám még csak 100 millió volt. Az 50 százalékos növekedés arra enged következtetni, hogy az alkalmazás Washington 3 éve tartó kemény ellenkezése ellenére még inkább megerősödött.

Az Egyesült Államok lakossága 330 millió fő, ami azt jelenti, hogy a lakosság közel fele használja rendszeresen az egyik legnépszerűbb videómegosztó alkalmazást.

A betiltás az USA-ban ellenkező hatást váltott ki

A kínai tulajdonú ByteDance megerősítette a számokat. Az alkalmazás széleskörű népszerűsége legnagyobb mértékben a fiatalabb amerikaiak körében nőtt meg az elmúlt időszakban.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter a Bloombergnek adott interjújában elmondta, hogy a TikTok betiltásának politikai következményei is lehetnek.

A bennem élő politikus azt gondolja, hogy ezzel szó szerint örökre elveszítesz minden 35 év alatti szavazót

– mondta.

Az Amerikai Kongresszus energiaügyi- és kereskedelmi bizottságának soron következő meghallgatásán egyébként a cég vezérigazgatója, Shou Zi Chew fog tanúskodni március 23-án.

A kihallgatáson a vezérigazgatót várhatóan megkérdezik

  • a TikTok adatvédelmi és adatbiztonsági gyakorlatáról,
  • a Kínai Kommunista Párthoz fűződő kapcsolatáról,
  • illetve a népszerű videómegosztó fiatal felhasználókra gyakorolt hatásáról is.

Sorra tiltják be az országok

A Kínai Kommunista Párt rengeteg privát- és állami információt szerezhet meg a TikTok felhasználóitól, ezért az országok sorra tiltják be az alkalmazás használatát kormányzati eszközökön.

Bár nem az Egyesült Államokhoz hasonló harsánysággal, de az európai kormányok is korlátozzák a TikTok videómegosztó oldal használatát – legutóbb Hollandia jelentett be korlátozást. A teljes lista korábbi cikkünkben olvasható.

A tiltásra reagált a TikTok is

Közleményükben „furcsának” nevezik azt, hogy az országok anélkül döntenek a különböző mértékű korlátozásokról, hogy a TikTokkal felvették volna a kapcsolatot aggályaik miatt.

Mindig készen állunk arra, hogy találkozzunk a kormányok képviselőivel és megvitassuk, hogyan védjük a kanadaiak magánéletét és biztonságát, de a TikTok ilyen módon történő kiemelése nem segíti elő ezt a közös célt

– tette hozzá az alkalmazást üzemeltető ByteDance szóvivője.